Bildet viser et utsnitt av Os-området rundt 1920-tallet. Vi ser Os Skole og Skofabrikken.

Slektsgransking i Halden og hvordan søke i arkiver

Ønsker du å finne ut mer om slekten din, ditt gamle hus, eller søke på ditt eget navn i gamle aviser? Vi har samlet en oversikt over nyttige steder du kan finne informasjon og hvordan.

Halden Slektsforskerforening – Mikroklubben har møter i bibliotekets lokaler hver mandag fra kl.18.00 til 21.00. De har mye kunnskap om slektsforskning, og kan kanskje hjelpe deg videre hvis du ikke vet hvor du skal fortsette.
Her er link til Facebookgruppa – Mikroklubben.

Ett fint sted å starte slektsgranskingen er med denne artikkelen fra Arkivverket.

Nasjonalbiblioteket nettbibliotek – Nb.no

Nasjonalbibliotekets nettbibliotek er et stort arkiv med digitaliserte aviser, bøker, bilder, med mer. Her er det ofte masse spennende å finne bare man søker riktig.
Klikk deg inn på nb.no her.
Se bildene på søketreffet Fredrikshald i linken her.

Søketips på nb.no:

• Sett anførselstegn rundt søket hvis du ønsker å søke på en bestemt frase. Peder Colbjørnsen gir treff på både Peder og Colbjørnsen, mens «Peder Colbjørnsen» gir bare treff når begge ordene er tilstede og inntil hverandre.
  • Mye av informasjonen er registrert av datamaskiner, derfor kan det være en del skrivefeil. Det kan være smart å søke på varianter av det du søker etter.
  • Søker du med stjerne (jokertegn) som dette Colbj* får du opp alle endinger hvor ordet starter på Colbj.
  • Du kan søke etter ord som er i nærheten av hverandre. Sett ordene du leter etter i frase og legg til ~ og antall ord det kan være mellom. F. eks.»Christian Grosch»~1, da får du opp alle treff hvor mellomnavnet hans også er skrevet.
  • I avis-søket kan du filtrere på Østfold eller huke av enkeltaviser som Halden Arbeiderblad (1929-), Smaalenenes Amtstidende (1832 til 1975), Fredrikshalds Tilskuer (1856-1910), Fredrikshalds Avis (1910-1935), Fredriksten, Halden, Halden Dagblad, Idd og Marker med mer. Du kan også filtrere på tidspunkt avisen er gitt ut.
  • På noen treff står det “tilgang i norske bibliotek”. Da får du tilgang ved å være fysisk på biblioteket.
  • Står det «tilgjengelig etter bestemte vilkår» kan du søke om tilgang i 8 timer her.
  • Se flere søketips på nb.no her.

Digitalarkivet.no

digitalarkivet.no kan du søke i folketellinger (navn, alder, bosted, yrker, med mer), kirkebøker (fødte, døpte, gifte, døde, med mer.) eiendom og mye annet.
Finn din slekt er en veiledning fra Arkivverket på hvordan komme i gang med slektsgransking.

Søketips på digitalarkivet.no:

• Søker du etter personer er “detaljert personsøk” et bra sted å starte. Er det mange treff på fornavn og etternavn kan du avgrense på geografi (Halden, Berg, og Idd) og fødselsår.
  • Søker du med stjerne som dette Colbj* får du opp alle endinger hvor ordet starter på Colbj. Dette er veldig kjekt å bruke fordi data ikke alltid er skrevet inn riktig. Colbjørnsen kan bli Colbjornsen eller noe annet.
  • Når du avgrenser søk på geografi eller søker på kommune/prestegjeld så har det vært en del endringer opp gjennom. Det kan derfor hende du ikke kan søke på Halden, men heller må søke på Fredrikshald, Tistedalen, Idd, Enningdalen, Berg, Asak og Rokke. Det spørs på hvilken folketelling eller tidspunkt du søker etter.
  • I det som er Halden i dag kan du søke i folketellingene 1801, 1865, 1875, 1891, 1900, 1910 og 1920, det er disse som er digitalisert. I tillegg er folketellingene fra Fredrikshald i 1855, 1870 og 1885 digitalisert.
  • Bruker du bostedssøk for å finne ut hvem som bodde på et sted i en folketelling. Da er det greit å vite bruksnavn, gårdsnummer (gnr) og bruksnummer (bnr), dette kan du finne på kartverket.no, se link på neste overskrift. Ved noen anledninger kan man også søke på løpenummer og matrikkelnummer som ble brukt før gnr og bnr ble tatt i bruk. Det kan ofte være ulike nummer på samme eiendom til ulike årstall.
  • Ønsker du å finne mer informasjon om en eiendom, så kan du søke opp og bestille gammel grunnbok til en eiendom her.
    Gater og steder kan ha forandret skrivemåte, som for eksempel Os ble tidligere skrevet Ous.
    Mer om å søke frem eiendomsdokumenter på digitalarkivet kan du lese mer om her.
  • Se også flere søketips fra digitalarkivet i denne linken.

Kartverket.no

Leter du etter informasjon om eiendom, så kan man søke opp adresser, bestille grunnbok, finne gårdsnummer, bruksnummer og bruksnavn på kartverket.no/eiendom. Det kan være en fin start når man skal lete videre etter huset/eiendommen i digitalarkivet eller andre steder.
Søk opp eiendommer på kartverket.no her.

Historiske kart – kartverket.no

På kartverket ligger det mange historiske kart over Halden fra 1600-tallet og frem til i dag. Vi har laget en egen side med oversikt over noen utvalgte kart fra Halden.
Se noen utvalgte Halden-kart i linken her.
Filtrer kartene på årstall og området på kartverket.no her.
Se alle historiske kart på kartverket.no her.

Norgeibilder.no

På norgeibilder.no finner du satellitt- og flybilder fra ulike årstall. Det finnes flyfoto fra store deler av Halden i 1948 og 1960.
Her er link til norgeibilder.no og flyfoto fra 1948.

Andre nyttige linker: