Frøbiblioteket

Frøbiblioteket er et tilbud for deg som er hobbygartner. Enten du har en balkongkasse, pallekarm eller hage.
Her kan du låne frø om våren. På høsten forsøker du å høste frø fra plantene du har dyrket, og leverer frøene tilbake til biblioteket slik at andre kan låne dem året etter. Prinsippet er Lån-Dyrk-Høst-Lever. Ordningen er basert på tillit.

Frøbiblioteket ønsker å bidra til at flere får kunnskap om hvordan man høster frø. Dette er viktig for å ta vare på og benytte oss av de ressursene vi har rundt oss, og for å sikre at denne viktige kunnskapen ikke forsvinner.Hvordan fungerer det?

1. Låne frø: Du låner frøposer med bibliotekkortet ditt, på samme måte som du låner bøker. Maks 8 stk. pr. lånekort.
2. Levere frøposer og sankede frø: I slutten av august mottar du en beskjed fra oss med oppfordring om å levere tilbake de tomme frøposene. Samtidig vil vi oppfordre til å levere sankede frø fra det du har dyrket. Dette er frivillig.
3. Gratis og uforpliktende: Alle utlånte frøposer som ikke er returnert vil bli slettet fra bibliotekkortet ditt innen årets utgang. Vi krever ingen purregebyrer, det er frivillig å levere frøposer og sankede frø.Hva slags frø kan jeg låne?

Frøbiblioteket tilbyr disse sortene våren 2024:

Babyleaf plukksalat  

Bifftomat Marmande

Blomkarse (ikke klatrende)

Bondebønne Hangdown 

Cocktailtomat Ruthje

Dill

Erteblomst

Gulrot Nantes vitella

Hagepoppelrose

Kaliforniavalmue

Kornblomst-blå

Krukketomat Bogus Fruchta

Kruspersille Mooskrause

Margert Kelvedon Wonder

Prydtobakk 

Pyntekorg

Reddik French Breakfast

Ruccola Ruca

Solsikke ‘La Torre’

Sommerasters

Sukkerert Ambrosia

I tillegg tilbyr vi mange frøsorter som er donert til oss av Haldens innbyggere. Disse frøene legges i en egne skuffer sortert alfabetisk. Her kan antallet frøposer variere fra tre til femti. Alle frøsortene finner du ved å søke i katalogen vår på «frøbiblioteket». Du kan her se hvor mange poser som er tilgjengelig av hver frøsort.Trenger du mer kunnskap om dyrking?

Biblioteket tilbyr et bredt utvalg av hagebøker. Vi abonnerer også på to hagemagasiner som kan lånes: Hageliv & uterom og Norsk hagetidend. På PressReader finner du engelske hagemagasiner som Gardens Illustrated Magazine, BBC Gardeners’ World Magazine og The English Garden.Hvordan leverer jeg frø?

1. Legg frøene i en konvolutt, selvbrettet papirpose eller kaffefilter.
2. Husk å merke med frøsort og tid for høsting. Ta gjerne med et mobilbilde av planten/blomsten/frukten.
3. Lever frøene i bibliotekets voksenavdeling. Frøene vil pakkes om i papirposer for så å settes i frøbiblioteket.

OBS: Vi tar ikke imot frø fra svartelistede planter. Det er planter som ikke er en naturlig del av norsk natur. Flere av plantene på svartelista er vanlige hageplanter som har spredd seg ut i naturen og kalles «hagerømlinger». For eksempel: Hagelupin og Rynkerose. Les mer om svartelistede planter på Miljødirketoratets nettside her.

Frøbiblioteket er et samarbeid mellom Halden hagelag, Halden frivilligsentral og Halden bibliotek.