Kjenner du noen som skal begynne i 1.klasse denne høsten?
Som har sommerfugler i magen? Vi har samlet gode lesetips for skolestart.
Fine fortellinger om skolestart:

Gunilla Bergström: Hvor er skøyergutten Albert Åberg?
Albert begynner på skolen i denne boken. Han er nervøs, det kribler i maven. Så får de vite at frøken har den største kriblingen. Hun har vært reddest av alle, og da er det ikke så farlig lenger. Illustrasjonene er i kjent tegne- og collagestil.

 

Helena Bross: Det spøker på skolen
Fortelling. Siri, Live og Viktor skal begynne i første klasse. De gleder seg til å få utdelt bøker, lære å skrive og å treffe den søte læreren, Clara. Men de gruer seg litt også, for storebror til Viktor sier at det spøker på skolen, at det forsvinner barn fra kjelleren. «Gøy å lese» er en lettlest serie for barn som har begynt å lese selv. Serien består av frittstående bøker, der en eller flere av elevene i klasse 1b er hovedperson-/er i fortellingen. Bøkene har fargerike illustrasjoner, korte linjer og gode teksttyper som passer fint til målgruppen.

 

Mia Bull-Gundersen: Sommeren før
Dette er en bok om å glede og grue seg til å begynne på skolen. Hopper er en gutt på seks år, han bor på landet i et gult hus og skal begynne på skolen til høsten. Han gleder seg til skolestart, men gruer seg litt også, for bestevennen hans, sauen Ullkrøll, får ikke gå på skolen. Hopper har en bestevenn til, Sosna, og hun skal begynne i samme klasse. Sosna sier hun ikke gleder seg til å begynne på skolen, for hun har hørt mye rart om slemme lærere av storebroren sin. Sommeren før skolestart bruker de tre bestevennene til å gjøre mange forskjellige sommeraktiviteter, f.eks. dra på telttur, klatre i trær, fange frosker og oppleve litt av hvert.

 

 

Lauren Child: Jeg er helt altfor liten til å gå på skolen
Lola er overbevist om at hun er alt for liten til å begynne på skolen, men storebror Charlie forteller mange morsomme ting om hvorfor hun må begynne på skolen. Dette er en bok for barn som gruer seg litt for å begynne på skolen. Samt at den handler om forholdet mellom bror og søster, og hvordan de takler hverdagens utfordringer. Har mange fargesterke illustrasjoner. Historien er kjent fra blant annet NRK Barne-TV.

 

Måns Gahrton: Ronny & Julia: bestevenner
Ronny og Julia er naboer og bestevenner. Noen ganger begynner de å krangle, for det er ikke alltid de er like enige om hva de skal leke og hvilke rolle de skal ha i leken. Men stort sett klarer de å finne en løsning på floken. Ronny og Julia skal snart begynne på skolen og da er det godt å være to. De både gleder og gruer seg til å begynne, men når de endelig har begynt på skolen er det bare moro. Før de vet ordet av det er det tid for høstferie, men da dukker nye frustrasjoner opp. Mange av klassekameratene deres skal på ferie og ut å fly, men det skal ikke Ronny og Julia. Så da får de lage sin egen vri på ferien. Dette er tredje frittstående bok om Ronny og Julia. Er illustrert med en del fargeillustrasjoner.

 

Anne Sofie Hammer: Ville begynner på skolen
Ville er en helt vanlig, men også en veldig fantasifull gutt. Han er ferdig med barnehagen og klar for å begynne på skolen etter sommerferien. Men siden Ville er ganske god til å finne på ting som de voksne ofte blir sinte for, er det mange som lurer på hvordan dette skal gå. Denne gang handler det om å stjele, om første skoledag, om dinosaurknokler og skolemelk, om tiss og lus, om en guttebursdag og om Ville som blir storebror. Dette er en historie med gjenkjennelig, hverdagsrealisme og skrekkblandet fryd.

 

Abby Hanlon: Vilma skoledilla
Vilma er ei jente med mye fantasi og er et oppkomme av merkelige påfunn og oppdiktede venner. Skoleferien er over og Vilma skal begynne på skolen. Denne gangen har hun bestemt seg for å finne en ny og ordentlig venn, ikke en fantasivenn. Men det er ikke så lett å vite hvordan man skal snakke med andre, om man bør ta på seg elleve underbukser eller rope høyt, for eksempel. Vilma er både tøff, smart, leken, vill, undrende, men også sårbar.

 

Stian Hole: Garmanns sommer
Når sommerferien er over, skal Garmann begynne på skolen, men han gruer seg til å bli skolegutt. Garmann lurer på om de voksne noen gang gruer seg til noe. Fortellingen handler også om sommeren som snart er slutt, om liv og død, om fyrstekake og om melketenner som ikke vil ut.

 

Tania Kjeldset: Stine klasse 1A
Stine begynner noe motvillig på skolen. Bestefar forstår at hun gruer seg, men han er jo på sykehjemmet. På skolen treffer hun lærere og klassekamerater. Ikke alle møter er like hyggelige og trygge. Gunn vil gjerne være venninne, men Stine finner ikke helt tonen. Robin viser seg å være stor og farlig i skolegården, men Lasse, en stor gutt i sjuende, blir redningsmannen og helt og hjelper henne til trygghet i skolemiljøet.

 

Rose Lagercrantz: Mitt lykkelige liv
Daniela skal begynne på skolen og er veldig spent. Hun har drømt om å gå på skolen hele sitt liv. Samtidig som hun gleder seg, tenker hun på om hun kommer til å få nye venner siden hun ikke kjenner noen. Hennes verste mareritt er å gå på skolen uten å ha venner, det er mye verre enn ikke å lære seg å lese og skrive. Etter noen dager finner hun og Frida hverandre. De blir bestevenninner og henger sammen hele høsten. Daniela er lykkelig, og da hun og pappa feirer jul sammen med mormor og morfar gleder hun seg til å begynne på skolen igjen. Men noe har hendt i juleferien. Frida klarer ikke å fortelle det selv, så læreren må gjøre det. Frida skal flytte. Langt bort. Danielas verden faller i grus. Men sakte fatter hun mot, og snart skal hun få besøke Frida.

 

Ewa Malmborg: Lille leseskolen
Malla som skal snart begynne på skolen. Farmor hjelper henne med å øve litt på lesingen, lillebror får også være med. De leker morsomme leker med bokstaver og ord, klipper, klistrer, leser og rimer. På kjøkkenet setter de lapper på alt, de leker ord-memory og skriver til slutt en egen bok. Etter hvert går de ut en tur. Der oppdager Malla at det faktisk finnes bokstaver og ord overalt og hun prøver å finne ut hva de betyr. Bak i boka er det små fortellinger med store bokstaver som man kan øve på å lese selv.  

 

Ewa Malmborg: Lille regneskolen
Malla og lillebror synes det er fantastisk at man kan regne med alt mulig. Blomster og pinner i naturen, timer og minutter på klokka og tenner i munnen. Malla og lillebror prøver å skrive tall og regne ut hvor mye de får i lørdagsgodt. De leker butikk, baker, måler og veier. Sammen med foreldrene og farmor finner de på morsomme leker som handler om hvordan tall fungerer. Boka har mange ideer til hvordan man kan lære om tall og regning. 

 

Morsomme fortellinger om førsteklassinger
I denne boken møter vi mange «litterære» svenske førsteklassinger – gutter og jenter som vi kjenner fra før: Her er for eksempel Mimmi, Pippi Langstrømpe, Eddie, Sune og Johan, og alle er billedsatt av de opprinnelige illustratørene. En hyggelig bok til å kjenne seg igjen i og til å bli lest høyt fra.

 

Harriet Muncaster: Isadora Måneblomst begynner på skolen
Isadora Måneblomst er en sjarmerende, tøff og eventyrlysten jente. Hun er halvt alv, halvt vampyr, og vet ikke helt hvor hun passer inn. Nå er tiden inne for at Isadora skal begynne på skolen, men hun vet ikke hvilken skole hun hører hjemme på, alve- eller vampyrskolen, eller kanskje en helt annen skole. Er illustrert i sort, rosa og glitter.

 

Frida Nilsson: Hedvig
Hedvig bor utenfor hutaheiti og det er langt til nærmeste nabo. Heldigvis skal hun begynne på skolen. Der maner hun fram Hvite Damen på skoletoalettet, hun blir hodestups forelsket i en eremittkreps, forgifter en klassekamerat, tar svømmemerket sølvfrosken og klipper stubblugg til skolefotograferingen. Dette er en humoristisk serie om slyngelungen og dramaqueenen Hedvig.

 

Bjørn Rørvik: Bukkene Bruse begynner på skolen
De tre bukkene Bruse har fått et brev om at de må begynne på skolen. Den minste av de tre brødrene Bruse lurer på hvorfor de må det. Den største av bukkene svarer at det er noe alle må gjøre nå for tida. De blir enige om å prøve det for ei uke eller to. Men skolen har fått ny rektor, og det er ikke hvem som helst. Dette er en moderne og humoristisk fortelling i ord og bilder, med en ny vri av et kjent eventyr.

 

Faktabøker om skolestart:

Anne B. Bull-Gundersen: Bokstaver
I denne boka kan barn lære om de symbolene de møter over alt i hverdagen. Her får man hjelp til å sette sammen bokstavene i sammenheng med ord og ting som man kjenner. I boka er det også oppgaver og kuriosa som at i Japan leser de baklengs. «Jeg vil vite!» er en norskprodusert faktaserie som er beregnet for barn i førskole- og småskolealder. Serien er utarbeidet av norske fagkonsulenter, har et enkelt og direkte språk og er skrevet med en humoristisk snert.

 

Rut og Knut ser på skolen: ABC og 123
«Gyldendals Juniorfakta» er en serie for nysgjerrige barn som vil vite mer om det meste. Bøkene forteller om barns virkelighet og hverdag med fakta, ordtak, eventyr, dikt og aktiviteter. I «Rut og Knut ser på skolen» forteller de blant annet om hva man lærer på skolen og hvorfor det er viktig. De ser på hvordan skolen var før og hvordan den er nå ? er det annerledes å være skoleelev nå enn da besteforeldrene våre gikk på skolen? Hvordan er skolene i andre land? Boka egner seg for de som snart skal begynne på skolen eller akkurat har startet.

 

Kari Johanne Samuelsen: Jeg skal begynne på skolen
Det er mye spenning rundt det å begynne på skolen. Denne boka tar utgangspunkt i hvordan skolestarten fortoner seg for de fleste barn i Norge. Pennal og skolesekk må ordnes, og kanskje nye klær. Det er også spennende med hvem som skal være lærer og hvem man skal gå i klasse sammen med. Er illustrert med fotografier slik skolestarten foregår i Norge. Boka tar for seg alle aspektene ved å begynne på skole.

 

Anne Østgaard: ABC for barske barn
Tekstene i denne abc-boka er på vers, er enkelt oppbygd med rytme, er humoristiske og passe rampete. Her skjer det mye i både tekst og illustrasjoner. Det er mye å utforske i tegningene og et mylder av ting som er knyttet opp til bokstaven som skildres. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

 

Mine sider


ÅPNINGSTIDER

Åpningstider i dag:
10:00 - 16:00
Dag Åpen Stengt
Mandag 10:00 19:00
Tirsdag 10:00 16:00
Onsdag 10:00 16:00
Torsdag 10:00 19:00
Fredag 10:00 16:00
Lørdag 11:00 15:00
Søndag Stengt

Arrangementer

mar
4
ons
11:00 Eventyrtime
Eventyrtime
mar 4@11:00-12:00
Eventyrtime
Velkommen til Eventyrtime! Passer for barn som liker fortellinger, sang og å treffe andre barn.
mar
5
tor
16:00 Halden Makerspace
Halden Makerspace
mar 5@16:00-18:30
Halden Makerspace
Hva gjør vi? Eksperimenterer med koding og elektronikk! For hvem? Barn mellom 9 og 12 år Når?  Torsdager mellom kl. 16.00 og 18.30 Hvor? Barne- og ungdomsavdelingen i Halden biblioteks 2. etasje. Ingen påmelding. Tilbudet[...]
mar
12
tor
16:00 Halden Makerspace
Halden Makerspace
mar 12@16:00-18:30
Halden Makerspace
Hva gjør vi? Eksperimenterer med koding og elektronikk! For hvem? Barn mellom 9 og 12 år Når?  Torsdager mellom kl. 16.00 og 18.30 Hvor? Barne- og ungdomsavdelingen i Halden biblioteks 2. etasje. Ingen påmelding. Tilbudet[...]
19:00 Kan musikk gjøre deg mer kreativ?
Kan musikk gjøre deg mer kreativ?
mar 12@19:00-20:00
Kan musikk gjøre deg mer kreativ? Foredrag ved førsteamanuensis June Tolsby, avdeling for ingeniørfag, HiØ. Forskere har sett på hvordan musikk kan hindre utvikling av Alzheimer og hvordan hjernen kan trenes på 30 dager. Forskere[...]
Alle bokomtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Alle bøkene kan lånes på barneavdelingen på Halden bibliotek.
Velkommen innom før skolestart!

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close