Fredrik Backman: En mann ved navn Ove
Ove er 59 år og kjører Saab. Han har tidligere jobbet som styreleder i et borettslag. Dette er en del år siden og Ove sjekker stadig at alt er i orden og ingen bryter reglene. En dag flytter det noen nye naboer inn i rekkehuset midt i mot. Dette blir opptakten til et uventet vennskap.

Janne S. Drangsholt: Ingrid Winters makeløse mismot
Dette er en bok om å glede og grue seg til å begynne på skolen. Hopper er en gutt på seks år, han bor på landet i et gult hus og skal begynne på skolen til høsten. Han gleder seg til skolestart, men gruer seg litt også, for bestevennen hans, sauen Ullkrøll, får ikke gå på skolen. Hopper har en bestevenn til, Sosna, og hun skal begynne i samme klasse. Sosna sier hun ikke gleder seg til å begynne på skolen, for hun har hørt mye rart om slemme lærere av storebroren sin. Sommeren før skolestart bruker de tre bestevennene til å gjøre mange forskjellige sommeraktiviteter, f.eks. dra på telttur, klatre i trær, fange frosker og oppleve litt av hvert.

Daphne du Maurier: Rebecca
«Rebecca» ble filmatisert av Alfred Hitchcock i 1940 og regnes som en klassiker innen thrillersjangeren. Da den vakre Rebecca dør under tragiske omstendigheter, drar den velstående enkemannen Maxim de Winter til glamorøse Monte Carlo for å drukne sine sorger i latteren fra bekymringsløse feriegjester. Maxim forelsker seg hodestups og gifter seg med en sky, ung kvinne. Han tar henne med hjem til familiegodset Manderley, der mørke minner om hustes første herskerinne preger atmosfæren. Snart melder spørsmålene seg: Hva skjedde egentlig med Rebecca? Var hennes plutselige død en ulykke?

Marianne Fredriksson: Anna, Hanna og Johanna
Boka er et portrett av tre generasjoner kvinner. Hanna, født på 1870-tallet i Dalsland nær norskegrensen, lever i fattigdom. Hun gifter seg, men blir tidlig enke, og flytter til Gøteborg for å skape seg en fremtid. Hennes datter Johanna vokser opp i Gøteborg, og begynner å interessere seg for kvinners stilling i samfunnet. Johannas datter Anna, vokser opp til å bli en moderne yrkeskvinne, som sammenligner sitt liv med morens og mormorens.

David Foenkinos: Charlotte
Romanen bygger på historien om den tysk-jødiske kunstneren Charlotte Salomon, som vokste opp i mellomkrigstidens Berlin. I 1936 fikk hun, som eneste jøde, dispensasjon til å gå på Kunstakademiet. Omtrent samtidig møter hun sitt livs kjærlighet, den ustadige Alfred. Men forfølgelse og frykt tvinger Charlotte til å forlate både kjæreste og familie og flykte til Frankrike. Gjennom kunsten finner hun styrke til å klare seg gjennom en hard hverdag, noe som resulterer i at hun maler sin egen historie i et livsverk bestående av flere hundre malerier. «Charlotte» er en roman om et uvanlig liv, et unikt kunstnerisk talent, om besettelse, kjærlighet og mørke familiehemmeligheter.

Else Kåss Furuseth: Else går til psykolog 
I denne boken følger vi den nevrotiske og pratsomme Else gjennom to år med samtaler hos psykologen. Det knyttes mange myter og feiloppfatninger til det å gå i terapi, med denne boken ønsker hun å avkrefte noen av dem. Men vidd og alvor reiser hun spørsmål som er like personlige som de er allmennmenneskelige. 

Mari Kjos Hellum: En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv 
Glenn Johansen har etter nøye overveielser kommer frem til erkjennelsen av at han ikke lenger ønsker å leve. En vårkveld forsøker han derfor å henge seg selv i et rør i garasjen, men røret knekker, og han havner i stedet på det kalde betonggulvet ved siden av sin slitne Toyota Avensis. Så hva nå? Glenn jobber som mellomleder i en bedrift der den ene etter den andre seiler forbi ham oppover i systemet. Nylig separert fra Anita, ingen barn. Han har få gleder her i livet. Men likevel er noe forandret etter hendelsen i garasjen. For hvordan ser tilværelsen ut for en mann som allerede har forsøkt siste utvei? Romanen beskrives av forlaget som en liten komedie om selvmord – en filosofisk fortelling om det største og tåpeligste av alt: meningen med livet. 

Carin Hjulström: Irene Panikk  
Irene Pährson er 48 år, elsker muffins og bor på landet sammen med sin mann Bjørn, tre tenåringer, hester, hunder, katter og en ekstremt misfornøyd geit. Som ung ville Irene bli sangerinne eller bibliotekar, men ingenting ble som hun hadde tenkt seg. Nå har hun sett seg lei av å være hjemme og redde alt og alle ut av kaotiske situasjoner. Da hun bestemmer seg for å reise vekk avslører Bjørn, eier av Bjørns bad, at han er forelsket i Ulla på Våtromsspesialisten. Irene drar ut på en absurd roadtrip på den svenske landsbygda. Alt dette skjer samtidig som en meteoritt fra verdensrommet nærmer seg jorden med enorm hastighet. Til slutt får Irene virkelig bruk for all erfaring hun har med å håndtere kaos og panikk. 

Karin Brunk Holmqvist : Majken minerydder
I den vesle fiskerbyen Skillinge er alt som det pleier, inntil den dagen Majken er på stranden og finner en flott dekorasjon til hagen sin. Det ender med at hele landsbyen må evakueres. Majken blir både flau og skamfull, og er glad da alles oppmerksomhet i stedet rettes mot sambygdingen Ossian, som tilsynelatende er sporløst borte. En stor leteaksjon igangsettes, men den eneste de finner er Majkens nabo Sven – sammen med en kvinne han absolutt ikke burde være sammen med. Og sånt blir det forviklinger av!

Gail Honeyman: Eleanor Oliphant har det helt fint
Eleanor Oliphant lever under ordnede forhold. Om morgenen drar hun på jobb; om ettermiddagen drar hun hjem. Hun spiser den samme lunsjen hver dag. Kollegaene kan bare spekulere i hvordan den reserverte Eleanor er på privaten. På privaten drikker Eleanor to flasker vodka hver helg og holder seg innendørs til neste arbeidsuke begynner. I en lakonisk, humoristisk og sørgmodig fortelling, får leseren innblikk i Eleanors situasjon: hvorfor er hun så isolert? Hva kom først, korte sosiale antenner eller lang sosial isolasjon? Og klarer Eleanor å gjøre livet litt større, litt lysere, for seg selv?

Emma Hooper: Etta og Otto og Russell og James
82 år gamle Etta har aldri sett havet. En dag bestemmer hun seg for å gjøre noe med saken, og pakker en rifle, litt sjokolade og tar på seg sine beste sko. Så begynner hun sin 3232 kilometer lange vandring gjennom Canada. Ektemannen Otto blir hjemme, han får ventetiden til å gå med å lage figurer av pappmasjé og teste ut konas velbrukte matoppskrifter. Deres gamle venn og nabo Russell har andre planer — han bestemmer seg for å følge etter Etta, som er hans livs store kjærlighet. 

Peter Høeg: Frøken Smillas fornemmelse for snø
Smilla Jaspersen er glasiolog og halvt grønlandsk. Hun fatter mistanke om at noe er galt da den grønlandske gutten Esajas dør etter et fall fra det snødekte taket på leiegården der han bor. Smilla følger Esajas spor og føres inn i et nett av ulovlig internasjonal handel, uetisk medisinsk forskning og dansk misbruk av kolonimakt på Grønland.

Rita Indiana: Tjenestepiken til Omicunlé
Vi befinner oss i Santa Domingo, hovedstaden i Den dominikanske republikk, året er 2034. Esther Escudero, rådgiver for landets president, redder tjenestepiken Acilde fra et liv som gateprostituert. Det viser seg at Acilde helt siden hun var barn har drømt om å skifte kjønn. Denne drømmen kan enkelt oppfylles ved en innsprøytning av serumet Rainbow Bright, men det koster mye penger. Dette åpner for en fortelling som forgrener seg på uventede måter, og som handler om alt fra tidsreiser og kjønnsskifte til samfunnsspørsmål som rasisme, sosiale forskjeller, klimaendringer og samtidskunst. Rita Indiana Hernández er en etablert forfatter, musiker og performance-kunstner fra Den dominikanske republikk. Hun regnes som en av dagens mest lovende unge karibiske forfattere. 

Sarah Jio: God natt, June
June Andersen lever et travelt og hektisk liv som finanskvinne i New York, men på privaten fungerer ikke alt like bra. Midt i en stresset hverdag får hun en konvolutt med noen juridiske papirer. Grandtanten Ruby, som June hadde et nært forhold til som barn, er død. Ruby har testamentert boet og den legendariske barnebokhandelen Blåfugl bøker til June. I papirene Ruby har etterlatt seg finner June en bunke med brev. Det viser seg at grandtanten har brevvekslet med den berømte amerikanske barnebokforfatteren Margaret Wise Brown. Således åpner det seg en helt ny historie – en historie som tvinger June til å foreta sitt livs valg.

Christian Krogh: Albertine
Albertine er en ung Kristiania-pike som strever dagen lang som syerske hjemme hos sin mor. Familien er svært fattig og broren Edward er alvorlig syk. Albertine voldtas på politilegens værelse og ender deretter opp i prostitusjon. Boken ble utgitt som et innlegg i moraldebatten i 1886, og skapte oppstandelse. Den ble beslaglagt allerede dagen etter utgivelsen ? for å beskytte dyd og sedelighet. Redaktøren i Verdens Gang mente den ble beslaglagt for å beskytte ?udydige og usedelige embetsmenn». Ikke lenge etter utgivelsen av «Albertine?, ble prostitusjon som offentlig legalisert institusjon avskaffet, mens vedtaket om beslagleggelse faktisk aldri ble opphevet… Boken er illustrert med forfatterens egne tegninger til førsteutgaven, og hans forsvarstale til høyesterett er gjengitt i sin helhet. I tillegg forteller Sossen Krohg litt om mennesket Christian Krohg. «Albertine» utgis i serien «Norske klassikere», der kommentarer og etterord skal bidra til å sette innholdet inn i et bredere perspektiv.

Haruki Murakami: Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår
Tsukuru Tazaki vokser opp med fire nære venner. Alle, foruten Tsukuru, har navn som inneholder en spesiell farge. De fem er uatskillelige, helt til Tsukuru en dag kommer hjem på ferie etter et halvt års studier i Tokyo. Plutselig har barndomsvennene snudd ham ryggen, men ingen vil fortelle ham hvorfor. Mange år senere innleder han et forhold til Sara, som overtaler ham til å reise hjem og nøste opp i det som hendte den gangen. Tilbake i hjembyen må Tsukuru ta inn over seg alt gruppen har undertrykt for å kunne opprettholde idealet om det perfekte vennskapet. Kan det å konfrontere fortiden gjøre det mulig å åpne seg mot framtiden?

Sofi Oksanen: Norma
Da moren til Norma Ross tar sitt eget liv, blir Norma etterlatt alene. Norma har levd et skjermet liv fra omverdenens vurderende blikk. Norma er bærer av et gen som gir henne unaturlig mye hårvekst. Uten morens beskyttelse er verden et farlig sted for Norma. Da Norma finner fotografier og filmer i morens leilighet, viser det seg moren har visst mer om konsekvensene av datterens lidelse enn hun ga uttrykk for. Norma begynner å jobbe i frisørsalongen der moren jobbet, for å forstå mer av morens selvmord. Salongen drives av den mektige Lambert-familien, som har sine egne motiver for å slippe Norma inn i familiebedriften. Fanget i et nett av bedrag og paranoia må hun kjempe – både for friheten og for sannheten.

Tore Renberg: Mannen som elsket Yngve
Hva skjedde i 1990? Var det et år da verden valgte å begynne på nytt? Slik er det for syttenåringen Jarle Klepp. Mens Gorbatsjov reiser på triumfferd omkring i verden går Jarle i andreklasse på videregående skole i Stavanger. Jarle spiller i Mathias Rust Band sammen med Helge, han er kjæreste med Katrine, han går med Palestinaskjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en streiting som det tilsynelatende ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er denne merkelige Yngve, han som har et så fint og trist smil? Møtet med Yngve forandrer alt for Jarle. Og for mange andre også. «Mannen som elsket Yngve» er en bredt anlagt historie om fascinasjoner og forelskelse, om å bli dypt forbauset over seg selv, og om å elske sin mor og helst ville slippe å snakke med sin far.

Muriel Spark: Frøken Jean Brodies beste alder
På en pikeskole i mellomkrigstidens Edinburgh underviser frøken Brodie en gruppe ti år gamle jenter. Hun benytter høyst utradisjonelle undervisningsmetoder og gir de seks utvalgte elevene fortellinger om store menn og kvinner i kunsten og historien, samt fra sitt eget kjærlighetsliv. Den frittenkende og lidenskapelige læreren slår fast at de alle skal bli berømte for sine spesielle egenskaper: Monica for matematikken, Eunice for svømmingen og Rose for sex. Men bare noen få år frem i tid skal en av jentene i klikken komme til å forråde henne – til frøken Brodies store overraskelse og fortvilelse. Boken ble gitt ut for første gang i 1961 og har siden blitt en moderne klassiker.

Lev Tolstoj: Anna Karenina
«Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte.» Slik innledes en av litteraturhistoriens store romaner, «Anna Karenia» av Lev Tolstoj (1828-1910). Boken utkom i Russland i årene 1875-1877, få år etter at han fullførte kjempeverket «Krig og Fred». Det er den sosialt respektable og vakre Anna Karenina historien kretser om. Hun bryter sitt ekteskap og forlater sitt barn da hun møter den store kjærligheten i den flotte offiseren Vronskij. Men hos Tolstoj viser ikke denne kjærligheten seg som noe varmt og vedvarende. Snart skildres den som en skjebnesvanger sykdom som plutselig slår ned og rammer menneskets vilje.

Sigrid Undset: Jenny
Boken blir regnet for å være Sigrid Undsets kunstneriske gjennombrudd og vakte i sin tid både oppsikt og til dels forargelse med sin uredde åpenhet. Jenny er en klok og idealistisk ung kvinne som drømmer om den fullkomne kjærlighet som kan gi livet innhold og mening. Men hennes forventninger er for store, og hun svikter drømmen og kravet om absolutt ærlighet mot seg selv. Inngående og ekte har Sigrid Undset skildret Jennys skjebne, på en bakgrunn av fargerike miljøskildringer fra Kristiania og Roma.

Sissel Værøyvik: Rakels bok
Da foreldrene dør må Ella reise fra New York til Bergen for å gjøre opp boet etter dem. I den gamle villaen bor leieboeren Rakel, en eldre kvinne som oppfører seg på en bemerkelsesverdig måte. Ella blir etter hvert innlemmet i Rakels spesielle livshistorie, som starter med at hun som liten jødisk jente må forlate Slovakia som flyktning. Dette er en personlig historie med den store, dramatiske verdenshistorien som bakteppe. Det handler om å kjenne sin fortid og sine røtter, om vennskap, kjærlighet og svik, og om en mors grenseløse omsorg for sine barn.

Dag Solstad: T. Singer
T. Singer – vi får aldri vite fornavnet – reiser som 34-årig, nyutdannet bibliotekar til Notodden for å begynne et nytt og anonymt liv der. Dette skjer på begynnelsen av 80-tallet, omtrent samtidig med at Hydro nedlegger sin industrivirksomhet på Notodden, og derfra føres handlingen frem til idag. Fortelleren i T. Singer sier selv at romanen som helhet ikke er en lystig bok; i partier er den imidlertid preget av et dikterisk overskudd som gjør humoren fremtredende. Samtidig bidrar fortelleren her til å gjøre romanen mer eksplisitt eksistensiell enn Solstads foregående.

Herbjørg Wassmo: Dinas bok
Dina formes av en grusom hendelse tidlig i livet. Hun utvikler seg til å bli et frodig, underlig men også farlig og sårbart menneske som får stor makt over dem hun omgir seg med. Handlingen utspiller seg i Nord-Norge på 1800-tallet. 

 

John Williams: Augustus
I John Williams tredje og siste roman følger vi keiser Augustus’ liv fra Julius Cæsars død og til han selv ender sine dager. Gjennom brev, notater og utdrag fra dagbøker fortelles historien om Augustus` vei til makten, hans tid som keiser og etableringen av Pax Romana. Like mye som en roman om storpolitikk er dette en fortelling om hvilken innvirkning arv og tilfeldigheter kan ha på et menneskes liv – og om ansvaret vi selv har for valgene vi tar, uavhengig av om vi ender opp som professor eller keiser.

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway
Handlingen i «Mrs. Dalloway» finner sted en junidag i 1920-årene i London. Clarissa Dalloway er livlig, sjarmerende, noe materialistisk orientert, glad i livet, men frykter døden. Hun forbereder seg til et selskap og er på jakt etter passende blomster. Hun lar tankene vandre, og tilsynelatende overflatiske hendelser utløser stadig nye assosiasjoner. Fortid og nåtid, forventninger og undring over fremtiden glir over i hverandre.

Alle bokomtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Alle bøkene kan lånes på Halden bibliotek. 

Mine sider


ÅPNINGSTIDER

Åpningstider i dag:
10:00 - 19:00
Dag Åpen Stengt
Mandag 10:00 19:00
Tirsdag 10:00 16:00
Onsdag 11:00 16:00
Torsdag 10:00 19:00
Fredag 10:00 16:00
Lørdag 11:00 15:00
Søndag Stengt

Arrangementer

Det er ingen kommende hendelser.

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close