De 20 mest utlånte bøkene for ungdom i 2018

1. Enger, Thomas: Killerinstinkt 
Etter at Even Tollefsens eks-kjæreste, Mari, blir funnet drept på Fredheim VGS dagen etter revypremieren, må Even prøve å finne ut hvor godt han egentlig kjenner menneskene rundt seg. En av Evens venner blir også funnet grovt mishandlet og drept, et helt annet sted på skolen. Even blir raskt mistenkt. Han rakk aldri å få svar på hvorfor Mari slo opp med ham. Snart blir det tydelig både for Even og politiet at en ulykke som krevde livet til Evens far ti år tidligere, er viktig for etterforskningen. Samtidig begynner Even å tvile på hvem av sine nærmeste, venner eller familie, han egentlig kan stole på. Det blir en intens tid for Even. Han må både kjempe mot ryktene som sprer seg i bygda, og mot en drapsmann som ikke skyr noen midler for å fjerne alle spor etter seg. Spenning for ungdomstrinnet.

2. Green, John: Skilpadder hele veien ned
16 år gamle Aza hadde egentlig ingen planer om å undersøke mysteriet om milliardæren Russell Pickett, som er på flukt. Men en belønning på hundre tusen dollar står på spill, og hennes beste og mest fryktløse venn, Daisy, er ivrig etter å undersøke saken. Aza forsøker å være en god venn, en god datter, en god student, og kanskje til og med en god detektiv, men samtidig må hun leve med alle de kaotiske tankene i sitt eget hode. Dette er en historie om kjærlighet, indre styrke og et livslangt vennskap. Samtidig gir den også et innblikk i hvor hemmende og utfordrende det er å leve med OCD, eller tvangstanker, og hvor mye det styrer en persons liv. Fortelling for ungdomstrinnet.

3. Yoon, Nicola: Sola er også en stjerne
Natasha er ei jente som tror på vitenskap og fakta. Ikke skjebnen, eller drømmer som aldri vil gå i oppfyllelse. Hun er definitivt ikke den type jente som treffer en søt gutt på en overfylt gate i New York og blir forelsket i han. Ikke når familien hennes er tolv timer fra å bli sendt tilbake til Jamaica. Å bli forelsket er ikke en del av hennes historie. Daniel har alltid vært den gode sønnen, den dyktige studenten som lever opp til sine foreldres høye forventinger. Han har aldri vært poeten eller drømmeren. Men når han ser henne, glemmer han alt det der. Noe ved Natasha får ham til å tro at skjebnen har noe mer ekstraordinært i sikte for dem begge. Universet og alt som skjer i livet har ført dem til dette ene øyeblikket. En million fremtider ligger foran dem. Fortelling for ungdomstrinnet.

4. Arvola, Ingeborg: Ryktet
Mobilen til Nika er full av hatmeldinger, fordi hun har kapret typen til Anette K. Det sier i alle fall ryktet. Det skal hun få blø for. Anette og venninnene hennes sier de skal slå inn skallen hennes med en jernstang. Men det er ikke jernstanga som skremmer Nika mest. Hun er mest redd for storebroren. Hva han vil gjøre om han får høre om hevnen. Nika er ei jente som mobbes uten å bli et offer. Dette er en fortelling om mobbing, jentevold, superbitcher og mobbing på sosiale medier. Serien “Skumring” er en lettlest krim- og spenningsserie som blir utgitt i samarbeid med Leser søker bok. Spenning for ungdomstrinnet.

5. Eriksen, Endre Lund: Baksiden
Katrine og Julian møtte hverandre på nettet, man har aldri sett hverandre. Katrine skriver til Julian i all hemmelighet. Hun har mottatt en kryptert melding fra faren sin som forsvant for flere måneder siden, på en rundreise rundt månen. Faren forteller om sin nye tilværelse. Han er på månen, ble reddet av Oleg, men er også fange. Nå har han klart å snike seg til å sende e-poster til Katrine. Dette er en fortelling fra et Oslo litt frem i tid. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

6. Riordan, Rick: Den mørke spådommen
Etter å ha gjort sin far Zevs rasende, blir guden Apollon kastet ned fra Olympus. Han lander, avkreftet og desorientert, i New York City, som en vanlig tenåringsgutt. Denne gangen må Apollon oppsøke de gamle Oraklene, og han må klare å gjenopprette dem for å gjenvinne plassen sin på Olympus-fjellet. Men det er lettere sagt enn gjort. Et sted i den amerikanske Midtvesten finnes det en hjemsøkt hule som kanskje kan gi svar på hvordan Apollon skal bli til en gud igjen. Men for å komme dit må Apollon kjempe mot den onde Keiser Triumvirate, men da må han klare å takle den største utfordringen noensinne. I serien «Apollons prøvelser» får man også et gjensyn med Percy Jackson og vennene hans. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

7. Røssland, Ingelin: Hevner
Damian er den kuleste gutten på skolen. Han er den som mobber andre. Ella er sammen med Damian. Når Damian, Janna og Omar setter i gang og mobber, snur Ella ryggen til og later som ingenting. En morgen dukker ikke Damian opp som vanlig. Ella vet ikke hvor han er eller hvorfor han ikke svarer på meldingene hennes. Det lages til fest i den nye ungdomsklubben. De skal feire Halloween i det gamle slaktehuset. Ungdomsarbeideren Alfie ber Ella hjelpe til. Men Ella skjønner ikke helt hva slags fest Alfie planlegger og hvorfor ingen foreldre skal stå vakt. Dessuten er hun urolig for hvor Damian egentlig er. Serien “Skumring” er en lettlest krim- og spenningsserie som blir utgitt i samarbeid med Leser søker bok. Spenning for ungdomstrinnet.

8. Riordan, Rick: Lyntyven
Dette er en bok om å glede og grue seg til å begynne på skolen. Hopper er en gutt på seks år, han bor på landet i et gult hus og skal begynne på skolen til høsten. Han gleder seg til skolestart, men gruer seg litt også, for bestevennen hans, sauen Ullkrøll, får ikke gå på skolen. Hopper har en bestevenn til, Sosna, og hun skal begynne i samme klasse. Sosna sier hun ikke gleder seg til å begynne på skolen, for hun har hørt mye rart om slemme lærere av storebroren sin. Sommeren før skolestart bruker de tre bestevennene til å gjøre mange forskjellige sommeraktiviteter, f.eks. dra på telttur, klatre i trær, fange frosker og oppleve litt av hvert.

9. Graudin, Ryan: Byen bak murene
Tre tenåringer kjemper for overlevelse, frihet og familie inne i en labyrint forlatt av politi og sollys. I Kowloon Walled City er det tre regler som gjelder: løp fort, ikke stol på noen, ha alltid med en kniv. Jin er forkledd som gutt og prøver å redde søsteren sin Mei Yee fra lederen i Asias største kriminelle kartell, Den røde drages brorskap. Mei Yee holdes fanget i et bordell og vet at den eneste fluktmuligheten hun har er i en likpose. Hun er innesperret og jobber som prostituert. Dai prøver å unnslippe fortiden ved å selge narkotika for den mest hensynsløse lederen i Byen bak murene. Han er tiltalt for drap og har rømt inn i Kowloon. Han kan gjenforene søstrene og redde deres liv, men bare hvis han er villig til å ofre sitt eget. Spenning for ungdomstrinnet.

10. Toriyama, Akira: Dragonball. 1.
I denne boken stifter vi bekjentskap med son Goku, en ung gutt med apehale som får hele sitt rolige liv snudd opp ned når han treffer Bulma, en jente som er fast bestemt på å samle syv Dragon Balls. Hvis hun samler alle sammen, vil en mektig drage dukke opp og ett av hennes ønsker vil gå i oppfyllelse. Men de dyrebare ballene er spredt over hele verden, og for å få tak i disse trenger hun hjelp fra en spesiell gutt.

11. Gripe, Maria: Tordivelen flyr i skumringen
Annika, David og Jonas kommer en sommer plutselig over gamle brev, egyptiske gravstatuer, og underlige hendelser de synes er vanskelig å forklare, og hvor en tordivel muligens er grunnen til at det hele settes i gang. De tre ungdommene må finne ut om det de opplever bare er tilfeldigheter og slumpetreff, eller er det en del av selve skjebnen. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

12. Aspeli, Widar: Psyko
Først forsvant Jenny. Så forsvant Pia. Men ting er nødvendigvis ikke slik man tror. Ord kan lyve. Det er lett å misforstå. Fortellingen leker katt og mus, snor seg, så man må hele tiden revurdere hvem som skal få sympati og hvem som ikke skal få det. Serien “Skumring” er en lettlest krim- og spenningsserie som blir utgitt i samarbeid med Leser søker bok. Spenning for ungdomstrinnet.

13. Røssland, Tor Arve: Snatch
En 12 år gammel jente med rike foreldre blir kidnappet av to unggutter, fordi hun har alt det de to gutta vil ha. Henrik og Martin har forberedt og planlagt kidnappingen i flere måneder. Den gangen virket det som en god ide, men nå virker det ikke så smart lenger. Serien “Skumring” er en lettlest krim- og spenningsserie som blir utgitt i samarbeid med Leser søker bok. Spenning for ungdomstrinnet.

14. Cass, Kiera: Utvelgelsen
16 år gamle America Singer tilhører en av de laveste samfunnsklassene i landet Illéa. Familien hennes lever på sultegrensen. Da hun blir plukket ut til å delta i Utvelgelsen, hvor kronsprinsen, for åpent kamera, skal velge en prinsesse blant de 35 invitere jentene, får hun sin livs sjanse. Hun burde være lykkelig, men utvelgelsen betyr at hun må forlate alt som hun har kjært. Det er ingen lett beslutning for America, for hun har en hemmelig kjæreste, men familiens økonomi tilsier at hun må delta. På slottet møter hun prins Maxon, og alt hun trodde hun visste, snus på hodet. Fortelling for ungdomstrinnet.

15. Perkins, Stephanie: Anna og det franske kysset
17 år gamle Anna gleder seg til å ta fatt på det siste året på high school. Men da faren, mot hennes vilje, sender henne til Paris på internatskole, raser verden sammen. Hun vil ikke flytte fra bestevenninnen. Dessuten ser det ut til at gutten hun er forelsket i har følelser for henne også. Ikke kan hun et ord fransk heller. I Paris møter hun Étienne St. Clair, en smart og sjarmerende gutt, som hun blir forelsket i. Dessverre har han kjæreste, og det har kanskje hun også, så hun velger å skjule følelsene sine. Året i verdens mest romantiske by blir et opprivende, hjerteskjærende og helt fantastisk år for Anna. Fortelling for ungdomstrinnet.

16. Cass, Kiera: Arvingen
Det har gått tjue år siden America Singer vant Utvelgelsen, og prins Maxons hjerte. Nå er det prinsesse Eadlyn sin tur til å holde sin egen Utvelgelse. Hun har ikke store forventninger til prosessen, men etter som konkurransen skrider frem, øyner hun et håp en lykkelig slutt også for henne. Fortelling for ungdomstrinnet.

17. Coben, Harlan: Beskytteren : en Mickey Bolitar-roman 
For 15 år gamle Mickey Bolitar kan ikke dette året bli verre. Faren er død og moren hans er sendt til avrusning, selv blir han sendt til onkelen Myron Bolitar. Han bytter skole, får nye venner og fiender, og også en ny kjæreste, Ashley. For en stund virker det som om livet er i ferd med å bli bedre, men så forsvinner Ashley sporløst. Mickey vil ikke gi slipp på henne, og følger stien etter henne inn i en lurvete underverden som avslører at hun ikke helt var den søte, sjenerte jenta hun hevdet å være. Og faren hans var heller ikke den han fremsto som. Snart lærer Mickey om konspirasjon som får hendelsene på skolen til å fremstå som bagateller. Her blir det action, intriger, uventet løsning og mye ironi. Spenning for ungdomstrinnet.

18. Mostue, Sigbjørn: I morgen er alt mørkt : Brages historie 
En epidemi sprer seg fra Asia og verden over, også til lille Norge. Brage er en vanlig tenåring. En høstdag kommer det en urovekkende nyhetsmelding fra Japan, en stor flokk mennesker har gått amok, og tilsynelatende blinde av raseri går de løs på alt og alle som kommer i deres vei. Det blir antatt at det dreier seg om en form for massepsykose. Noen uker senere har fenomenet spredd seg til store deler av verden. Internett og tv virker ikke lenger, folk flykter, samfunn går i oppløsning, og så meldes det at smitten har nådd Halden. Brage blir stilt overfor umulige valg når familien og venneflokken splittes. For å overleve og unngå å bli smittet må han søke tilflukt i skogen. Han er ikke alene om å se denne løsningen, og snart dannes et lite samfunn der ute mens de forrykte herjer i byene. Men det spørs hvor lenge de er trygge i skogen. Dette er en dystopi hvor villmark og overlevelse står sentralt. Fortelling for ungdomstrinnet.

19. Riordan, Rick: Tors hammer
Thors hammer har forsvunnet igjen. Tordenguden har en dårlig vane med å legge fra seg det mektige våpenet sitt. Men denne gangen har han ikke bare mistet hammeren, den har havnet i fiendens hender. Hvis Magnus Chase og vennene hans ikke finner hammeren veldig snart, vil de dødeliges verden være forsvarsløs mot et angrep fra kjempene. Det vil bli begynnelsen på ragnarok, og de ni verdener vil brenne. Dessverre er det bare én person som kan skaffe hammeren tilbake, og det er gudenes aller verste fiende, Loke, og prisen han forlanger, er skyhøy. Serien «Magnus Chase og gudene fra Åsgard» er basert på norrøn mytologi. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

20. Holsve, Mari Moen: Ingen sover trygt i natt
Skymdal er verdens kjedeligste lille bygd, men en dag i oktober får Håkon høre at klassekameraten Jon Michel er død. Han er drept og i tillegg er hjertet stjålet. Frykten sprer seg både på skolen og i lokalmiljøet. Dødsfallet gjør Håkon, Marie og Hares nysgjerrige. Vennene blir ufrivillig involvert, og Halloween-natten våkner Hares av en avkappet hånd som forsøker å kvele ham, og stjele hjertet hans. Det er en morder løs i bygda. Grøsser for mellom-/ungdomstrinnet.

Alle bokomtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Alle bøkene kan lånes på Halden bibliotek. 

Mine sider


ÅPNINGSTIDER

Åpningstider i dag:
10:00 - 16:00
Dag Åpen Stengt
Mandag 10:00 19:00
Tirsdag 10:00 16:00
Onsdag 10:00 16:00
Torsdag 10:00 16:00
Fredag 10:00 16:00
Lørdag Stengt
Søndag Stengt

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close