Leseutfordring i juli.

Bjarte Arneson: Du og jeg og Vito
Endelig en voksenbok som benytter det ubrukte potensialet i visene vi kjenner og elsker fra da vi var små. Som tittelnovellen antyder, er det slutt på barnerimene – Vito er ikke lenger en litt unødvendig personbetegnelse, men en vaskekte italiensk gangster. Vi møter også munker som stammer, gutter og jenter, tømmerrenner og maisprodusenten Green Giant. Forfatter Bjarte Arneson har tidligere skrevet en novellesamling og en spillroman (komplett med velg-ditt-eget-eventyr-funksjon).

Marie Aubert: Kan jeg bli med deg hjem
En sekstenårig jente sniker seg inn i et hus som ikke er hennes. En ung kvinne får blåmerker og er usikker på om hun liker det. En mann er i Sør-Amerika med sin kone for å adoptere en gutt, men trekkes i stedet mot en litt for stor jente. De ni novellene i «Kan jeg bli med deg hjem» handler alle om mennesker i oppbrudd – fra vennskap, ekteskap eller kjæresteforhold. Mange av dem beveger seg akkurat på grensen mellom skamløshet og overtramp. Og alle klamrer de seg til tanken på at det finnes noe som er større enn det de forlater. Dette er Marie Auberts debutbok. 

Ove Backmann: Og hver morgen blir veien hjem lengre og lengre
Farfar og Noah kan snakke med hverandre om alle livets små og store spørsmål. Under en av disse samtalene minnes farfar hvordan det var å forelske seg i farmor og hvordan det føltes å miste henne. Han kan fortsatt se henne for seg, men har begynt å frykte den dagen han ikke klarer det lenger. Minnene blir stadig vanskeligere å gripe. Farfar og Noah må venne seg til tanken om det vanskeligste av alt: å ta farvel. 

Anne Bitsch: Brev til en ufødt datter
I brevs form skriver Anne Bitsch til en ufødt datter om kjønn, likestilling og kvinners lengsel mot en friere seksualitet. Etter #metoo og #jegharopplevd har bevisstheten omkring trakassering og kjønnet vold blitt større, men hvor frie er kvinner egentlig i dag? Samtidig med den økte bevisstheten, har vi sett flere grove overgrepssaker munne ut i mangelfulle eller ikke-eksisterende domfellelser fra rettsvesenet, til stor oppmerksomhet i media. Hva gjør mediefremstillingen av ofrenes historier om overgrep med kvinners frihetsfølelse, seksuelt og for øvrig? Boken kan leses som et kampskrift for tillit og ansvar mellom kvinner og menn. Anne Bitsch er forfatter av flere bøker og har forsket på seksuell vold, kjønn og menneskerettigheter.

Tomas Espedal: Elsken : roman
Hovedpersonen er lei av å leve, eller tilfreds med livet sitt slik det har vært. Dermed bestemmer han seg ganske enkelt for å dø. Men først om et år: først skal han planlegge sin egen død, og erfare livets bestanddeler for siste gang. Hver nye årstid, hver nye måned og senere hver nye dag vil bli fortellerens siste. Med vissheten om den forestående døden, skildrer fortelleren sitt livs mest intense år. 

Anna Fiske: Trær jeg har møtt
Anna Fiske har mange trær i livet sitt. Kastanjetreet på gårdsplassen, bjørketreet med de lange, svingende armene, treet med kullsort stamme og sørgepilen. For ikke å nevne alle furutrærne – i barndommens hage, ved havet, på fjellet. Man må alltid ha et furutre i livet, mener Fiske. I denne bildeboken møter vi noen av trærne i et samspill mellom erindringer i tegninger og poetiske tekster. 

Frode Grytten: Vente på fuglen
I tidsrommet desember 2011 til juni 2013 skreiv Frode Grytten jevnleg små tekstar om store ting på mikrobloggtenesten Twitter. På sparsame 140 tegn formulerte han små noveller om glede og kjærleik, sorg og ulukke. Han fortel om korleis vi lever, elskar og går under. I «Vente på fuglen» er dei beste av desse tekstane samla.

Helle Helle: de
Denne romanen er satt til en småby på Sjælland, en gang på 80-tallet. Vi følger en mor og en seksten år gammel datter. De lever vanlige, provinsielle liv der hverdagene har et lett repeterende anstrøk. Men året som skildres i denne romanen, er ikke som alle andre år. For det første skal jenta begynne på gymnaset. For det andre er moren alvorlig syk. Romanen tematiserer ønsket om å finne et språk som strekker til, overgangen fra barndom til voksenliv, og utfordringen i å vite når man må holde fast, og når man må gi slipp. Helle Helle er en prisbelønt, dansk forfatter. Hun berømmes særlig for sin nøkterne, knappe og kjølig deskriptive stil. 

Sara Løkvik Husby: Vi sees (ikke)
En kveld i september møter Ingeborg en mann hun tilbringer over 16 timer med. Når hun våkner er han borte. Men hun treffer han igjen, ikke alltid like tilfeldig. Hun er forberedt på avvisning, men får i stedet stadig nye løfter om å møtes. Ingen punktum, bare komma, komma, komma. Dette året, hennes tjuefemte, vil endre henne for alltid. Sara Løvik Husby har bakgrunn som journalist i Adresseavisen. Dette er henne debutroman. 

Jonathan Jæger: Ta meg med
«Ta meg med» er en samling korte, presise og undrende dikt om kjærlighet – eller mangelen på den. Humor, sorg og litt dramatikk er noen av ingrediensene i boken. Dette er Jonathan Jægers debutbok.

Rupi Kaur: Melk og honning
Rupi Kaur skriver poesi basert på egne erfaringer, om den dypeste smerte og den største kjærlighet. Hun har et uttrykt ønske om å sette ord på den kvinnelige erfaringen. Diktene ledsages av poetens egne enkle illustrasjoner. «Melk og honning» er Kaurs debutbok. Den har fått svært god mottagelse og er utgitt i en rekke land. 

Joakim Kjørsvik: Folk jeg husker
«Folk jeg husker» består av portretter av bipersoner i en bipersons liv: ekskjærester, venner, familie, lærere, medsoldater, kolleger eller helt tilfeldige personer. Felles for dem alle er at de på en eller annen måte har tatt del i livet til jeg-personen. Til sammen utgjør portrettene historien om et liv.

Jojo Moyes: Paris for én
26 år gamle Nell har aldri vært i Paris. Hun har heller aldri vært på ferie sammen med kjæresten sin. Kort sagt: Nell er ikke kjent for å være den eventyrlystne typen. Men da kjæresten må avlyse deres lenge planlagte tur til Paris på kort varsel, bestemmer hun seg for å hoppe i det og reise alene. I den franske hovedstaden møter hun servitøren Fabian, som viser seg å være hennes rake motsetning. Kan turen som startet som en fiasko vise seg å bli den mest spennende helgen i Nells liv? Boka er illustrert.

Agnes Ravatn: Operasjon sjølvdisiplin
Agnes Ravatn, tidlegare internettslave, har skrive ei sjølvhjelpsbok for alle som ikkje kan fordra sjølvhjelpsbøker, men som likevel innser at noko må endrast. Er du for eksempel ein av dei som sjekkar Facebook eller Twitter annakvart minutt, eller som tenker at du skal begynne å trene, berre ikkje akkurat i dag? Her fortel Ravatn korleis du kan overvinne distraksjonar, slutte å utsetje gjeremål, motstå freistingar og etablere gode arbeids-, kosthalds- og treningsvanar. Boka er ein praktisk og vitskapleg fundert guide som kan hjelpe deg å slutte med prokrastineringa og faktisk få noko gjort.

Kristopher Schau: På vegne av venner
Vinteren og våren 2009 bestemte Kristopher Schau seg for å gå i kommunale begravelser i Oslo. Han ville undersøke hva som egentlig skjer når det ikke dukker opp et eneste menneske under en bisettelse. Et liv har sluttet å eksistere, men ingen er der for å ta avskjed. I essaysamlingen skildrer han disse begravelsene og spør seg om dette er noe mer enn bare et stort empatisk hull der samfunnet er satt til å gjøre jobben for oss.

Robert Seethaler: Et helt liv
Fire år gammel plasseres Andreas Egger på gården til en storbonde i en liten østerriksk alpelandsby. Der kjemper han seg gjennom en karrig barndom og halter seg videre inn i voksenlivet. Gjennom tiår etter tiår følger leseren den hardtarbeidende Andreas gjennom krig, nød og uår, men også i gode tider. Ettersom årene går utvikles den lille landsbyen stadig og moderniteten gjør sitt inntog. Andreas blir med på å bygge en av de første gondolbanene i Alpene. Med den kommer det ikke bare strøm til den vesle landsbyen, men også Marie, som han forelsker seg i. «Et helt liv» er en stillfaren fortelling om en vanlig mann, om de store og små øyeblikkene som gjør oss til dem vi er, om å se det spesielle i det ordinære.

Trine J. Sir: Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa
Sommeren 1973 tilbringer en ung kvinne fra Kristiansand fire uker i Oslo. Når hun kommer hjem er hun en annen person. Nå har kvinnen blitt både gammel og glemsk, men akkurat de fire ukene kommer hun aldri til å glemme. Hennes 26-årige barnebarn blir mer og mer nysgjerrig etter hvert som bestemoren forteller om det som hendte, en nysgjerrighet som forsterkes kraftig da hun oppdager en eske øverst i et skap hjemme hos besteforeldrene. Dette er Tine J. Sirs debutroman.

Maria Navarro Skaranger: Alle utlendinger har lukka gardiner
Broren sitter i fengsel, men det snakker ingen om. Faren ber mens han holder rundt den grønne Bibelen når det er natt og han tror at ingen ser ham. Hun selv går på ungdomsskolen på Romsås i Oslo og er håpløst forelska i Mu2. På Romsås er alle egentlig fra et annet sted, og ingen er vanlige. «Alle utlendinger har lukka gardiner» er en ufiltrert roman om å vokse opp i et multikulturelt miljø på Oslos østkant. Dette er Maria Navarro Skarangers debutroman.

Martin Svedman: Når jeg drikker
Henrik er 11 år første gang han strekker seg ut på et badegulv – leende, gråtende, ekstatisk – i alkoholrus. Da han begynner å studere til siviløkonom, har foreldrene forsøkt alt for å hjelpe ham med alkoholismen. Og Henrik er flink til å slutte å drikke, men flinkere til å starte igjen. På studiene møter han Sofie, som forstår både Mozarts pianokonserter og de mest avanserte regnestykker med samme letthet som hun tømmer en flaske. Da Henrik og Sofie flytter sammen, endrer noe seg mellom dem. Hun slutter å drikke, men det gjør ikke Henrik. Diktsamlingen skildrer alkoholikerens tilværelse og tilstand, i glimt som varierer fra det humoristiske til det fortvilende eller patetiske. Forfatteren nevner Baudelaire og Frank O’Hara som inspirasjonskilder. 

Inga H. Sætre: Det finnes en død etter livet
Tegneserieromanen «Det finnes en død etter livet» skildrer to Oslo-kvinner i slutten av trettiårene. Episoder og hverdagshendelser fra livene deres tematiserer både små og store spørsmål, ikke helt uten humor. Forlaget beskriver boken som «ukonvensjonell livsvisdom». Inga H. Sætre ble tildelt Brageprisen for tegneserieromanen «Fallteknikk» i 2011.

Alle bokomtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Alle bøkene kan lånes på Halden bibliotek. 

Mine sider


ÅPNINGSTIDER

Åpningstider i dag:
11:00 - 15:00
Dag Åpen Stengt
Mandag 10:00 19:00
Tirsdag 10:00 16:00
Onsdag 10:00 16:00
Torsdag 10:00 19:00
Fredag 10:00 16:00
Lørdag 11:00 15:00
Søndag Stengt

Arrangementer

okt
20
søn
18:00 Lise Forfang Grimnes: Kaoshjerte...
Lise Forfang Grimnes: Kaoshjerte...
okt 20@18:00
Lise Forfang Grimnes: Kaoshjerte og Blodskraft
Lise Forfang Grimnes med «Kaoshjerte» og «Blodskraft» – realistisk fantasy for ungdom «Kaoshjerte» er en fortelling om Minja på 16 år fra Stovner. Boka handler om vennskap, røtter og det å ha tillit til seg[...]
nov
2
lør
11:00 Bokloppemarked på Halden bibliotek
Bokloppemarked på Halden bibliotek
nov 2@11:00-15:00
Bokloppemarked på Halden bibliotek
Vi har ryddet i bokhyller og kjeller og inviterer til stort bokloppemarked på biblioteket 2.-5. november. Her vil du finne bøker innen faglitteratur for voksne.   Loppemarkedet vil foregå i voksenavdelingen samt i kjelleren vår.[...]
nov
3
søn
13:00 Hanne Buch og Camilla Billett: B...
Hanne Buch og Camilla Billett: B...
nov 3@13:00
Hanne Buch og Camilla Billett: Bestevenn på boks
Hanne Buch og Camilla Billett med «Bestevenn på boks» – en bok om vennskap Bestevenninnen Anja vil ikke leke med dukker, derfor bestemmer Helene seg for å bytte henne ut med en bestevenn som bare[...]
nov
4
man
19:00 Foredrag v/Per Fredrik Dahl (Arr...
Foredrag v/Per Fredrik Dahl (Arr...
nov 4@19:00
Foredrag v/Per Fredrik Dahl (Arr. Mikroklubben)
Per Fredrik Dahl holder foredrag og vil fortelle om sin siste bokutgivelse som handler om Strømsfoss. Arrangement i regi av Mikroklubben.

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close