Viktige bøker og filmer du bør lese/se nå.

Skjønnlitteratur

Angie Thomas: The Hate U Give
Seksten år gamle Starr lever i to verdener – det fattige nabolaget hvor hun er født og oppvokst og den snobbete videregående skolen i forstaden. Balansen mellom disse to blir snudd på hodet når Starr er det eneste vitnet til at hennes beste venn Kahlil blir skutt av en politimann. Det Starr sier om hendelsen kan ødelegge samfunnet der hun bor. Det kan også sette henne i livsfare. Romanen er inspirert av bevegelsen Black Lives Matter, og er en historie om fordommer og kampen for rettferdighet.

Bestill den engelske boka her. 

Sumaya Jirde Ali: Melanin hvitere enn blekemiddel : dikt
Sumaya Jirde Ali er forfatter og samfunnsdebattant. I denne samlingen finnes dikt om å bære med seg en historie over alt hvor man går i det norske samfunnet, som de fleste nordmenn ikke kjenner. Det handler om forskjellene i språk, i kultur og i blikkene som ser. Språket er direkte og usentimentalt i diktene som utgjør Jirde Alis andre diktsamling.

Claudia Rankine: Medborgar : eit amerikansk dikt
Claudia Rankines prosalyrikk utgjer eit sterkt, moderne vitnesbyrd om det å leve i ein svart kropp i eit kvitt USA. Rankine skriv om kvardagsrasisme frå framande og frå velmeinande vener, på butikken og på universitetet der ho arbeidar. Ho skriv om Serena Williams, om politivald, om prekære liv som formast av sosioøkonomiske og rasistiske strukturar, i eit land der jamstilling for loven reknast som ei udiskutabel sjølvfølge. Teksten står tidvis åleine, tidvis side om side med bildande kunst som minnast svarte ofre for politivald i Amerika. Samlinga er omsett av Camara Lundestad Joof og Kristina Leganger Iversen.

Ta-Nehisi Coates: Vanndanseren
Hiram Walker blir født inn i fangenskap på en plantasje i Virginia. Han har en adoptivmor, Thena, en stille kvinne med mange hemmeligheter, og sin elskede, sinte Sophia. Han er født med en mystisk evne som han ikke oppdager før han nesten er en voksen mann, når han risikerer alt og griper sjansen til å flykte. Avgjørelsen kaster ham inn i undergrunnen av krigen mot slaveri, skjult blant den korrupte eliten av de hvite plantasjeeierne. Et vidstrakt nettverk av hemmelige agenter jobber for å frigjøre slavene, og Hiram slutter seg til dem. Han lærer fort, men innerst inne lengter han etter å returnere til familien som fortsatt lever som slaver og styrte plantasjen som var hans første hjem. For å oppnå målene sine må han mestre de unike evnene sine og ta tilbake historien om sitt største tap.

Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah
Ifemelu drar fra militærdiktaturet i Nigeria til USA for å studere. Planen er at ungdomskjæresten Obinze skal komme etter, men etter terrorangrepet 11.09.01 slipper han ikke inn i landet. Han reiser til London i stedet. I USA opplever Ifemelu nederlag og seire, kjærlighet og vennskap, hele tiden mens hun kjenner den tunge vekten av spørsmålet om rase. Da hun vender tilbake til Nigeria mange år senere har hun oppnådd stor suksess med en blogg om nettopp rasespørsmål. Obinze er på sin side en velstående mann i det nye, demokratiske Nigeria. De to gjenopptar lidenskapen for hjemlandet og hverandre, og med dette følger en rekke vanskelige valg.

Toni Morrison: Gud hjelpe barnet
«Gud hjelpe barnet» er Toni Morrisons første roman med handling satt til vår tid. En fortelling om hvordan traumer i barndommen kan forme, og ødelegge, den voksnes liv. I sentrum av historien: en ung kvinne som kaller seg selv Bride, en overmodig og selvsikker forretningskvinne – og så nattsvart i huden at den nærmer seg det blå. For den lyshudede moren hennes var dette så forferdelig at hun har nektet datteren selv de enkleste former for kjærlighet. Vi møter også Booker, mannen som Bride elsker og så mister på grunn av sitt raseri. Og Rain, det mystiske hvite barnet som stadig krysser hennes veier. Og til slutt, Brides mor selv, Sweetness, som bruker et helt liv på å forstå at det du gjør med barn er av største viktighet. Og at barna selv kanskje aldri vil glemme.

Colson Whitehead: Nickel-guttene
Elwood Curtis bor sammen med sin bestemor i Sørstatene på begynnelsen av 1960-tallet. Han har holdt seg på den riktige siden av loven og skal snart begynne på det lokale college for fargede. Etter en uskyldig hendelse blir han dømt og sendt til Nickel-akademiet. Elwood er påvirket av Martin Luther King og tror på hans ord om at en svart mann er like mye verd som en hvit mann. Nickel-akademiet viser seg å være et skrekkens sted hvor de blir mishandlet og seksuelt utnyttet av de ansatte. Han prøver å holde på sine idealer og ikke hate. Vennen Turner synes Elwood er håpløst naiv. De blir begge ofre for Nickels groteske system og sammen tar de et valg som skal bli skjebnesvangre for dem begge.

Zadie Smith: Hvite tenner
Møt familiene Jones, Iqbal og Chalfen. Tre familier på tampen av det 20. århundre. De er alle engelske på et eller annet vis og involvert i hverandres liv på alle tenkelige måter, personlig, politisk, historisk, genetisk. De møter med forskjellige hudfarge, forskjellige religion og har sine røtter på ulike sider av kolonitidens skillevegger. Men én ting har de felles: en bydel i Nord-London hvor alle typer ekstremisme er en del av dagliglivet og tidligere generasjoners dilemmaer ubønnhørlig styrer nåtiden. Hva betyr det for den unge generasjonen som skal navigere i et helt nytt farvann? Med denne ifølge forlaget spenstige, humørfylte romanen fikk Zadie Smith et brakgjennombrudd som ga gjenklang langt ut over det britiske øyriket.

Yaa Gyasi: Komme hjem
I «Komme hjem» møter vi to halvsøstre i hver sin landsby i det vestlige Afrika på 1700-tallet, et område vi i dag kjenner som Ghana. Livene deres skal vise seg å bli svært ulike: Mens Esi blir gift med en britisk slavehandler, selges Effia som slave og sendes til Amerika. Romanen følger de to søstrene og deres etterkommere gjennom 300 år og over to kontinenter. Arven etter slaveriet setter sitt preg på generasjonene etter Esi og Effia helt frem til vår tid.

James McBride: Vannets farge
Rachel Deborah Shilsky var 20 år gammel da hun ble utstøtt av familien. Grunnen var at hun – en jødisk, hvit kvinne – valgte å gifte seg med en svart, kristen mann. I de svarte nabolagene i New York ble Rachel til Ruth McBride Jordan. Der fødte og oppdro hun 12 barn, der grunnla hun en baptistkirke, fjernt fra sin egen fortid som datter av en rabbiner. Dette er en sterk beretning om valg og identitet, om respekt og rasisme. Det er hennes sønn som gir oss denne beretningen, som starter i Polen i 1921, og ender opp i Brooklyn i våre dager. (Hentet fra NLB)

Faglitteratur

Camara Lundestad Joof: Eg snakkar om det heile tida
Camara Lundestad Joof, oppvaksen i Sandefjord, er skeiv og halvt Gambisk. Andre folks meiningar om disse delane av Joofs identitet, pregar kvardagen og livet hennar. I dette langessayet utforskar ho kva det vil seie å leve som ein dobbel minoritet i sitt eiga land. I litterære vendingar drøftar ho blindpunkt hos sjølverklæra «fargeblinde» nordmenn, kva hudfargen har hatt å seie for kven ho i dag har blitt, om det framleis finnast ein del av henne som er uberøyrt av rasisme, og opplevinga av å møte rasisme så ofte, at ho ikkje kan fortelje venene sine om alle hendingar, fordi det vil bety at dei aldri vil hinne å tale om andre ting ilag. Boka er ein del av serien norsk røyndom.

Sumaya Jirde Ali: Ikkje ver redd sånne som meg
Sumaya Jirde Ali har markert seg som ei av dei fremste, fleirkulturelle unge stemmene i den offentlege debatten dei seinaste åra. I 2017 gav ho ut diktsamlinga «Kvinner som hater menn». Med utspring i samtalar mellom Jirde Ali og Suha Alhajeed, som kom til Noreg som syrisk flyktning, kjem no «Ikkje ver redd for sånne som meg». Her tematiserer Jirde Ali utanforskap, framandfrykt og å stadig vekk måtte svare for si eiga menneskelegdom, kvifor ein vel å bera hijab, og korleis det kjennast å stadig bli bede om å ta avstand frå terroråtak. Samstundes får me òg høyre Jirde Alis strategiar for å makte å stå i storma, utan å miste motet. Boka er ein del av serien Norsk røyndom.

Guro Sibeko: Rasismens poetikk
Gir det mening å snakke om hudfarge, og hvorfor føles det vesentlig å referer til denne? Kan man snakke om melaninrike mennesker? Hvem som er hvit og hvem som er melaninrik varierer etter hvor i verden man befinner seg. Likevel kan det være stor forskjell å leve med en hvit eller en melaninrik kropp. Denne boken handler om hvordan vi kan gjøre det lettere å leve for alle, uansett pigment i huden.

Sindre Bangstad: Hva er rasisme
Rasisme arter seg på forskjellige måter og retter seg mot ulike grupper. Rasistiske holdninger begrunnes forskjellig i ulike deler av verden og til ulike tider. I «Hva er rasisme» sirkles fenomenet inn, med utgangspunkt i klare eksempler på rasismens mangfold. Forfatterne spør blant annet hva som gjør at noe kan kalles rasisme, hva antisemittismen og islamofobien kan lære oss om rasisme og hvordan den kan bekjempes.

Ta-Nehisi Coates: Mellom verden og meg
I følge journalist Ta-Nehisi Coates er USA er bygget på en løgn. Landet er bygget opp på ideen om «rase». Det er en undertrykkelsens ideologi som viser seg, ikke frihetens – fra koloniseringen av indianernes land, slaveriet, krigene i Midtøsten, og til de siste episoder av politivold. En undertrykkelse som særlig går utover USAs egne borgere av afro-amerikansk opprinnelse. Hvordan er det å være afro-amerikaner? Og hvordan kan man ta et oppgjør med denne vanskelige historien og frigjøres fra dens byrde? I «Mellom verden og meg» forsøker Coates å svare på disse spørsmålene i et brev til sin tenåringssønn. Han kaster lys over fortiden, konfronterer nåtiden og forsøker å gi et nytt syn på veien videre.

Timbuktu: En dråpe midnatt
Jason Diakité, for mange kjent som Timbuktu, er en politisk engasjert hip-hop-artist med stor suksess i hele Norden. Timbuktu har gjentatte ganger stått opp mot rasisme og andre former for urettferdighet. I denne boka forteller han sin egen historie – en historie om opprinnelse, identitet og lengsel etter tilhørighet. Han har gravd i familiehistorien som strekker seg fra slavetidens USA til «folkhemmets» Sverige. Boka er skrevet i samarbeid med journalist og forfatter Mustafa Can.

Solomon Northup: Tolv år som slave
“12 Years a Slave” er basert på den sanne historien om Solomon Northup, en fri svart mann fra New York som blir bortført og solgt som slave på 1850-tallet i Louisiana. Som slave blir han utsatt for ufattelig grusomhet, men møter også uventet godhet. Han må kjempe for å overleve og for å beholde verdigheten.

James Baldwin: Rop det fra berget
Fortsatt ruver denne klassikeren innen amerikansk skjønnlitteratur. Denne delvis selvbiografiske fortellingen fører oss inn i hjertet av Harlem. Her vokser John Grimes opp i en pinsemenighet med et sterkt grep om sine medlemmer. Med psykologisk innsikt og lyrisk kraft skildrer Baldwin Johns fjortende fødselsdag. I løpet av denne dagen blir predikantsønnen John konfrontert med spørsmål om tro, moral og seksualitet som rokker ved hans identitet. 

Film

If Beale Street could talk
Filmen utspiller seg på 1970-tallet i Harlem. Tenåringene Tish og Fonny har kjent hverandre siden barndommen. Nå er de 19 og 22 år gamle, forlovet og venter sitt første barn. De er vilt forelsket og fast besluttet på å skape en lykkelig fremtid sammen, da Fonny blir urettmessig beskyldt for å ha voldtatt en kvinne. Rasisme er et utbredt problem i New Yorks politistyrke på 70-tallet, og Fonny har oddsene imot seg, men Tish nekter å gi opp. Hun begynner å etterforske saken på egen hånd i håp om å få sin store kjærlighet løslatt og renvasket, helst før barnet kommer. Dette sterke kjærlighetsdramaet er basert på en roman av James Baldwin. Filmen er regissert av Barry Jenkins, kjent for det Oscar-belønnede dramaet «Moonlight», og fikk terningkast 4-6 av norske anmeldere.

I am not your negro
Prisbelønt dokumentar om forfatteren og menneskerettighetsaktivisten James Baldwin og hans beskrivelse av raseskillets USA. I 1979 begynte Baldwin på arbeidet med en ny roman, som skulle bli en revolusjonær og personlig beretning om tre av Baldwins venner, Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King jr., deres liv og brutale endelikt. Romanen med tittelen “Remember this House” ble aldri fullført, men filmskaper Raoul Peck har, ved hjelp av et omfattende arkivmateriale, gjort et forsøk på å gjengi Baldwins romanprosjekt i filmform. Resultatet er et mektig og til tider hardtslående vitnesbyrd om borgerrettskampen og den afroamerikanske befolkningens kår i etterkrigstidens USA. Dokumentaren har vunnet en rekke priser, blant annet Beste Dokumentar i Berlin og publikumsprisen i Toronto, og fikk terningkast 5-6 i norske aviser.

12 years a slave
“12 Years a Slave” er basert på den sanne historien om Solomon Northup, en fri svart mann fra New York som blir bortført og solgt som slave på 1850-tallet i Louisiana. Som slave blir han utsatt for ufattelig grusomhet, men møter også uventet godhet. Han må kjempe for å overleve og for å beholde verdigheten. Filmen vant 3 Oscar-priser, blant annet for beste film, og fikk terningkast 5-6 i norske aviser.

Hidden figures
“Hidden Figures” er den utrolige og ukjente historien om Katherine Johnson, Dorothy Vaughn og Mary Jackson, tre brilliante afroamerikanske kvinner som jobbet i NASA, og som var sentrale i oppskytingen av romfartøyet som fikk astronaut John Glenn som første amerikaner i bane rundt jorden. Oppskytningen var en fantastisk prestasjon som sjokkerte en hel verden, og fikk tilbake USAs selvtillit i romkappløpet mot Sovjetunionen. Men den visjonære trioen måtte i tillegg slåss mot både kjønns- og rasefordommer for i det hele tatt å kunne gjøre jobben sin. Filmen fikk terningkast 3-5 i norske aviser.

Blackkklansman
Filmskaperen Spike Lees komedie «BlacKkKlansman» er basert på den utrolige historien om Ron Stallworth, som tidlig på 70-tallet blir den første afroamerikanske etterforskeren i Colorado Springs politiavdeling. Fast bestemt på å utgjøre en forskjell setter han seg fore å infiltrere Ku Klux Klan. Av opplagte årsaker er dette vanskelig for Ron å få til, så han allierer seg med den mer erfarne, jødiske kollegaen Filip Zimmerman til å operere undercover i etterforskningen. Sammen går de inn for å splitte opp og bekjempe ekstremistorganisasjonen. I «BlacKkKlansman» får vi et realistisk blikk på rasekonfliktene i 1970-tallets Amerika, som fortsatt er like relevant i dagens USA. Filmen fikk terningkast 4-5 av norske anmeldere.

Alle bokomtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Alle bøkene kan lånes på Halden bibliotek. 

Mine sider


ÅPNINGSTIDER

Åpningstider i dag:
10 - 15
Dag Åpen Stengt
Mandag 10 17
Tirsdag 10 15
Onsdag 10 15
Torsdag 10 17
Fredag 10 15
Lørdag 11 15
Søndag Stengt
Translate »

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close