Tips til film på Filmbib

Filmbib får du gratis tilgang til norske kortfilmer og dokumentarfilmer med Nasjonalt lånekort. Alt du trenger er å logge deg på med lånekortnummer og PIN-kode. Filmbib er også tilgjengelig på mobile enheter. Last ned FilmBib sin app fra App Store eller Google Play. Mangler du Nasjonalt Lånekort, PIN eller har problemer med innloggingen? Ta kontakt med oss på epost: biblioteket@halden.kommune.no

The Manila Lover (2019) – kortfilm
Den middelaldrende nordmannen Lars er på reise i Filippinene, hvor han har møtt Abigail, en filippinsk kvinne han vil dele livet sitt med. Men denne dagen går ikke ting som forventet.
Lars (46) har rømt fra dårlig privatøkonomi og satser alt på det romantiske forholdet han har innledet med Abigail, men alt blir ikke som de begge ønsket.
Regissør Johanna Pyykkö fikk idéen til filmen etter å ha snakket med en filippinsk kvinne i hjembyen sin, som sa nordiske menn oppsøker henne med mange forutinntatte meninger og ikke ser den ekte personligheten hennes. Tematisk utforsker filmen maktforholdet i den intime relasjonen mellom en norsk mann og en filippinsk kvinne.
Filmen er tatt ut til en rekke store internasjonale filmfestivaler.

Winnerbäck – Et slags liv (2017) – dokumentarfilm
Lars Winnerbäck har vært en av Sveriges største artister i 15 år. Samtidig er han en av dem man vet minst om. Nå feirer Winnerbäck 20 år som artist, selv om han knapt har rukket å fylle 40. Denne dokumentaren tar oss nærmere enn noen gang, samtidig som den sammenfatter den musikalske, unike karrieren. Mest av alt gir den et innblikk i et ekstremt komplekst menneske, som med alle sine svakheter og karaktertrekk speiler følelsene til en hel generasjon.

Foto: hentet fra Mubi.com

Caravan (2002) – kortfilm
Marianne har forlatt Morten – igjen. Han oppsøker henne i håp om å vinne henne tilbake, men det hele tar en uventet vending da det tidligere parets gamle campingvogn vil ha et ord med i laget.

Förändring fryder (2017) – kortfilm
Ting går ikke helt som planlagt når det middelaldrende paret Rune og Pernille må handle nye møbler på IKEA. Er dette den vanlige gangen i et forhold, eller ligger det en større konspirasjon bak?

Togrøvere (2019) – dokumentarfilm
En retrospektiv, coming-of-age-dokumentar om en gruppe gutter som plyndret tog på 90-tallet. Togrøvere er en nostalgisk og stemningsfull dokumentarfilm om det å havne på utsiden av samfunnet. Filmen tar oss med inn i hukommelsen til “Ranheims-gjengen”, og består av lydklipp fra samtaler gjort med medlemmer av gjengen i voksen alder, samt rekonstruksjoner av historier fra deres barndom og oppvekst. På midten av nittitallet ble det avdekket stort svinn av varer på nordgående godstog fra Trondheim. Etter lang etterforskning ble søkelyset rettet mot en liten togstasjon på Ranheim, lengst øst i Trondheim. Det viste seg at toget i en toårsperiode hadde blitt utsatt for en rekke skjulte ran. Brus og øl forsvant stadig fra godsvognene. Saken fikk en uventet vending da de skyldige viste seg å være svært unge gutter i 11-15 års alderen. Filmen er actionspekket og handler om de gode minnene og nostalgien, men er først og fremst en fortelling om utenforskap og omsorgssvikt. Togrøverne fra Ranheim representerer alle de “sinte unge mennene”, og filmen lar oss som publikum reflektere over hvordan vi som medmennesker kan se, forebygge og snakke om utenforskap.

Sorry brødre, det ble meg (2019) – dokumentarfilm
Jan Erik Vold er en av Norges mest originale og kjente poeter, og en del av det moderne Norges historie. “Kulturuke” fikk hele Norge til å le, “Tale til loffen” ble en folkelig hit, og “Det er håpløst, men vi gir oss ikke” er et mantra for flere generasjoner demonstranter. Han har spilt inn plater med Chet Baker og Jan Garbarek og er fortsatt en ettertraktet performer som gjerne kombinerer poesi og jazz , og som opptrer der man minst venter det.
Men hvem er han, bak diktermasken, og hvorfor tilbringer han mesteparten av tiden i Sverige? I denne dokumentaren følger vi ham på en reise mellom nåtid og fortid, til viktige punkter i hans liv. Hvilke slag han har vunnet og tapt? Hvorfor er kampen for at diktere ikke skal glemmes så viktig? Hva har han til ulike tider definert som sin oppgave?

Den danske dikteren (2007) – kortfilm
Den norske regissøren Torill Kove vant i 2007 Academy Award’s filmpris Oscar® for Den danske dikteren.Den danske dikteren er en humoristisk historie om en dansk dikter med skrivesperre. Han reiser til Norge – fordi det er et billig ferieland – og ikke minst – Sigrid Undset bor der! Han har stor tro på at hun kan inspirere ham til å skrive. Isteden for Sigrid Undset møter han den store kjærligheten!

Alle filmomtalene er hentet fra Filmbib.

Mandag 10 17
Tirsdag 10 15