Februarutfordringen #lesmer: Les en filmatisert bok!

Ingvar Ambjørnsen: Den siste revejakta
Når man sitter i skitten til oppover halsen, er det på tide å kutte ut. Slippe alt, finne jenta si og ta fatt på drømmen om det rolige livet. Carl F. Vang må bare gjennomføre det siste, store opplegget – ta imot en last ute i fjorden en stormnatt, gjøre opp med visse personer og samtidig styre klar av fienden. Og så… Dette er Ambjørnsens gjennombruddsroman. Usminket og rått, men med humor skildrer han storbyens utgrupper, der loven utenfor loven er beinhard og brutal. Men, det rommer også kjærlighet og vennskap.

Du finner filmen her.

Margareth Atwood: Tjenerinnens beretning
I den patriarkalske republikken Gilead har kvinner mistet alle rettigheter, og tjenerinnens eneste oppgave er å produsere barn – hvis ikke må hun dø. En skarp satire om kvinneundertrykkelse, religiøs fanatisme og begjær.

Du finner sesong 1 her.
Du finner sesong 2 her.

Francis Scott Fitzgerald: Den store Gatsby
En av de mest berømte amerikanske romaner gjennom tidene, er fortellingen om den rike, men ulykkelige Jay Gatsby som aldri gir opp drømmen om ungdomskjæresten Daisy Buchanan. Han holder ustanselig luksuriøse fester i det strålende huset sitt på Long Island for alle de rike og vellykkede menneskene, alt i håp om at Daisy en dag skal dukke opp. Men når hun så gjør det – hva da? Romanen har blitt stående som boka som framfor noen tok 20-tallet – eller “jazz-alderen” – på pulsen.

Du finner filmen utgitt i 1974 her. 
Du finner filmen utgitt i 2013 her.

Jonathan Foer: Ekstremt høyt & utrolig nært
Oskar er hovedpersonen i “Ekstremt høyt og utrolig nært”. Han har fem meldinger på telefonsvareren sin, alle er fra morgenen 11.september 2001. Meldingene er fra faren hans som omkom denne morgenen. Romanen handler om det som skjer i Oskars familie etter at tvillingtårnene faller, men fortellingen tar også leseren med tilbake i tid, til foreldrenes og besteforeldrenes historier.

Filmen finner du her.

Jonas Gardell: Tørk aldri tårer uten hansker (1): Kjærligheten
Stockholm, 1982. Da Rasmus går av toget på Stockholm sentralstasjon, forlater han bygda Koppom for godt. Han kaster seg ut i det homofile miljøet og utelivet i hovedstaden. Benjamin er Jehovas Vitne. Han går fra dør til dør for å fortelle om Gud. Ingenting kan rokke ved hans tro, helt til han møter Paul. Den varmeste og morsomste homsen Gud har skapt. På julaften, mens snøen laver ned, treffes Rasmus og Benjamin og alt forandres.

Du finner serien her.

Anna Gavalda: Saman er ein mindre aleine
Anna Gavalda (f. 1970) debuterte i 1999, og tidlegare er “Eg elska ho” og “Eg vil at nokon skal vente på meg” omsett til norsk. I “Saman er ein mindre aleine” får vi ei forteljing om fire menneske, Camille, Philibert, Franck og Paulette, som av ulike grunnar kjem til å møtast. Det er ein kjærleiksroman, ein roman om livet, om relasjonar og kokkekunst. Det heile går føre seg i området rundt Eiffeltårnet i Paris.

Du finner filmen her. 

Paula Hawkins: Piken på toget
Rachel tar det samme toget hver eneste morgen. Hun vet at toget kommer til å stoppe på det samme signalet hver gang. Akkurat der hvor hun har utsikt over en husrekke med bakhager. Hun føler til og med at hun kjenner noen av menneskene som bor i et av husene. Jess og Jason kaller hun dem. Slik hun ser det, er livene deres perfekte. Om bare Rachel kunne ha vært like lykkelig. En morgen ser hun noe sjokkerende i hagen til paret. Det tar bare ett minutt før toget går videre, men hun har sett nok. Nå er alt forandret. Rachel øyner en mulighet til å bli en del av livet til de menneskene hun har observert på avstand. De vil komme til å skjønne det. Hun er mye mer enn bare den jenta på toget.

Du finner filmen her. 

Gaute Heivoll: Før jeg brenner ned
På forsommeren i 1978 går en pyroman løs i Finsland et stykke utenfor Kristiansand. Han har herjet rundt i en måned og frykten stiger i den lille bygda. “Dette er galskap,” sier folk, “pyromanen må tas”. Heivoll legger fortellingen om pyromanen ved siden av sin egen og åpner på denne måten opp for galskapen i et hvert menneskes liv. Hvor mye skal egentlig til før man går til grunne?

Du finner filmen her.

Kazuo Ishiguro: Gå aldri fra meg
Kathy, Ruth og Tommy var elever ved Hailsham, en idyllisk institusjon på landsbygda i England. Barna levde et skjermet liv og hadde liten kontakt med omverdenen. De ble oppdratt til å til å tro at de var spesielle og at deres trivsel var avgjørende. Men hvorfor var de egentlig der? Først når Kathy er 31 år tillater hun seg å tenke tilbake. Det begynner å gå opp for Kathy, Ruth og Tommy hva de egentlig har vært med på og sannheten om den tilsynelatende lykkelige barndommen og om fremtiden kommer frem. Kazuo Ishiguro ble født i Nagasaki i 1954, og kom til England da han var fem år. For boken “Resten av dagen” fikk han den prestisjefylte Booker-prisen. Boken ble oversatt til 28 språk, også norsk, og er dessuten filmatisert. Ishiguro ble i 2017 tildelt nobelprisen i litteratur for sitt forfatterskap.

Du finner filmen her.

Lars Kepler: Hypnotisøren
En mann blir funnet brutalt myrdet i en garderobe på idrettsplassen i Tumba utenfor Stockholm. Så blir hans kone og datter funnet drept i familiens rekkehus. Men sønnen overlever til tross for at han er hard skadet. Kriminaloverbetjent Joona Linna finner snart ut at det er enda en søster i familien, og han bestemmer seg for å finne henne før morderen gjør det. Sønnen ligger bevisstløs og er bare våken i korte perioder. Linna klarer å overtale legen Erik Maria Bark til å hypnotisere sønnen for å finne ut hva som egentlig skjedde i rekkehuset den kvelden. Dermed bryter Bark sitt løfte om å aldri benytte seg av hypnose igjen. Kriminalromanen har hatt stor suksess i hjemlandet og er den første i en planlagt serie på åtte bøker.

Du finner filmen her.

John Ajvide Lindqvist: La den rette komme inn
En tenåringsgutt blir funnet drept i den fredfulle Stockholmforstaden Blackeberg. Halsen er skåret over og liket er tømt for blod. Innbyggerne lammes av frykt når ryktene om ritualdrap sprer seg. 12-åringen Oscar fascineres av det bestialske mordet, og uten å være klar over det blir han etter hvert dratt inn i mysteriets mørke sentrum. John Ajvide Lindqvists debut er noe så sjeldent som en realistisk spenningsroman om vampyrer og hevn. Men den thrillerpregede fortellingen handler også om en ung gutts ensomhet, om det å bli oversett og forbigått, og om hvilke brutale krefter som bor i mennesker.

Du finner filmen her.

Richard C. Morais: En trettimeters reise
Hassan Haji vokser opp i Mumbai, India, hvor familien driver restaurant. Da moren dør i en tragisk ulykke, bestemmer familien seg for å bryte opp og begynne på nytt et annet sted. Hele familien – Hassans far, seks barn, tante, onkel og kokken reiser til England. Etter det første sjokkartede møte med kulturen der, spiser familien seg videre gjennom Europa: muslinger og øl i Belgia, steinsopp i Italia og den fineste sjokolade i Sveits. Siste stopp finner de først i den lille, franske byen Lumière. Her åpner de restauranten Maison Mumbai, tvers over gaten for den berømte og elegante restauranten til Madame Mallory, som på ingen måte er glad for konkurransen. En trettimeters reise er en feelgood-roman om et ungt talent og hans reise gjennom den kulinariske verden.

Filmen finner du her.

Haruki Murakami: Norwegian wood
Toru Watanabe er 37 år, men når han hører den gamle Beatles-sangen “Norwegian wood” på flyplassen i Hamburg, husker han med en gang studiedagene i Tokyo på slutten av sekstitallet. Det er studentopprørets tid, men Watanabe er ingen aktivist; han går på forelesninger, leser romaner, jobber i en platebutikk og forelsker seg.

Filmen finner du her.

David Nicholls: En dag
Emma og Dexter møtes for første gang den 15. juli 1988, natten etter eksamensfesten. Dagen etter skal deres veier skilles, eller kanskje ikke. Hvor er de på akkurat denne dagen om ett år, året etter og hvert eneste år som følger? Finner de noen sinne ut hva de egentlig vil med hverandre? Forfatteren har ifølge forlaget skrevet den ultimate feelgood-boken om kjærlighet og vennskap, frykt og forelskelse, håp og dessillusjon – klok, komisk og full av skarpe observasjoner.

Filmen finner du her.

Thomas Pynchon: Iboende brist
Larry ”Doc” Sportello er privatdetektiv i LA. I konstant marihuanarus leter han etter den styrtrike ekskjærestens elsker, som vil kvitte seg med formuen og bygge en friby ute i ørkenen. Underveis roter Sportello seg inn i korrupsjon, mord, kidnapping, et narkotikakartell og en mystisk organisasjon kalt Gylne Huggtann. Kult-forfatteren Thomas Pynchon fornekter seg ikke. Her florerer det nemlig av slapstick-humor, sangtekster, obskure personnavn og konspirasjonsteorier.

Du finner filmen her.

Tore Renberg: Mannen som elsket Yngve
Hva skjedde i 1990? Var det et år da verden valgte å begynne på nytt? Slik er det for syttenåringen Jarle Klepp. Mens Gorbatsjov reiser på triumfferd omkring i verden går Jarle i andreklasse på videregående skole i Stavanger. Jarle spiller i Mathias Rust Band sammen med Helge, han er kjæreste med Katrine, han går med Palestinaskjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en streiting som det tilsynelatende ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er denne merkelige Yngve, han som har et så fint og trist smil? Møtet med Yngve forandrer alt for Jarle. Og for mange andre også. “Mannen som elsket Yngve” er en bredt anlagt historie om fascinasjoner og forelskelse, om å bli dypt forbauset over seg selv, og om å elske sin mor og helst ville slippe å snakke med sin far.

Du ser filmen her.

Bernhard Schlink: Høytleseren
Dette er en roman om en av de skyldige i Det tredje rikes forbrytelser, en kvinne som var fangevokter i en tysk konsentrasjonsleir. Boken reiser det ømfintlige moralske spørsmål om hvorvidt et menneske, etter et halvt århundre, kan stilles til ansvar – et menneske som kanskje bare i fysisk forstand er identisk med den som gjorde seg skyldig i forbrytelsen.

Du ser filmen her.

Mary Ann Shaffer: Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai
På øya Guernsey utenfor Englands kyst overlevde en liten gruppe mennesker nazi-okkupasjonen gjennom å møtes over en beskjeden potetskrellpai for å snakke om Shakespeare, Chaucer og andre store forfattere og deres bøker. Etter krigen avdekker en forfatter fra London hvor dramatisk livet til disse menneskene var under krigen, og oppdager gjennom dramaet i deres liv også dramaet i sitt eget. Romanen er skrevet i brevform.

Du ser filmen her.

Elizabeth Strout: Olive Kitteridge
Handlingen er lagt til den lille småbyen Crosby i Maine. For den som ikke vet å se etter, ser kanskje ikke Crosby ut som all verden der den ligger, stille og gammelmodig. Men for den som vet, er Crosby hele verden. Her får vi møte alle menneskehetens store dramaer: begjær, fortvilelse, sjalusi, svik, håp, trofasthet og kjærlighet. Og i hvert av disse dramaene spiller Olive Kitteridge sin helt egen rolle. Hun er den surmulende pensjonerte skolelæreren, og er en av småbyens kjente skikkelser. Bokens 13 kapitler gir oss hvert sitt utsnitt av livet i Crosby – og hvert sitt blikk på den hemmelighetsfulle Mrs. Kitteridge. «Olive Kitteridge» er en roman om hverdagslige hendelser, en ærlig og humoristisk utforskning av menneskelivet.

Du finner filmen her.

Colm Tóibín: Brooklyn: roman
Vi følger Eilis Lacey fra en liten by i Irland. Vi er på 1950-tallet og i likhet med mange jevnaldrende har Eilis problemer med å finne seg arbeid. Hun er nødt til å gripe sjansen når det blir muligheter for en jobb i USA. Hun setter kursen for New York og overveldes av en voldsom hjemlengsel i begynnelsen men omstiller seg etter hvert til det nye livet sitt i Brooklyn. Hun skaper seg for første gang et eget liv uavhengig av sin familie.

Du finner filmen her.

Sarah Waters: Renkesmed
Forlaget skriver om denne boka: “Foreldreløse Sue Trinder vokser opp blant svindlere og lommetyver i London på midten av 1800-tallet. Like etter sin 17-årsdag blir hun oppsøkt av en mann som kaller seg Gentleman. Han vil at hun skal hjelpe ham med å svindle til seg arven til Maud Lilly, en jente på alder med Sue. Det hefter en uvanlig betingelse ved denne arven: Maud får ikke se snurten av den hvis hun ikke gifter seg. Gentlemans plan går ut på at han skal gifte seg med Maud og på den måten slå kloa i arven. Dette skal Sue hjelpe ham med, mot tre tusen pund i betaling. Sue utgir seg for å være kammerpike og begynner å arbeide på den dystre herregården der Maud bor sammen med sin tyranniske onkel. Men så oppstår det lidenskapelige følelser mellom de to unge jentene. Kan Sue klare å gjennomføre svindelen til tross for at hun er tiltrukket av Maud?  Britiske Sarah Waters (f. 1966) debuterte i 1998. I 2002 utkom hennes andre roman, Sjelesøstre, på Tiden og fikk god mottagelse. Renkesmed ble nominert til Booker-prisen 2002. Waters ble nylig utpekt som en av de 20 beste britiske unge forfatterne av det anerkjente litteraturtidsskriftet Granta. Tidsskriftet foretar denne kåringen hvert 10. år.”

Du finner filmen her.

Gunnhild Øyehaug: Vente, blinke : eit perfekt bilete av eit personleg indre : roman
“Vente, blinke” er en roman som inneholder flere historier. Vi møter litteraturstudenten Sigrid, forfatteren Kåre, filmregissøren Linnea, fiskehandlerdatteren Elida, litteraturstudenten Viggo og performancekunstneren Trine. Dette er en bok om kjærlighet, drømmer, lengsler og drifter.

Du finner filmen her.

Alle bokomtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Alle bøkene kan lånes på Halden bibliotek. 

Mine sider


ÅPNINGSTIDER

Åpningstider i dag:
10:00 - 16:00
Dag Åpen Stengt
Mandag 10:00 19:00
Tirsdag 10:00 16:00
Onsdag 10:00 16:00
Torsdag 10:00 16:00
Fredag 10:00 16:00
Lørdag Stengt
Søndag Stengt

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close