Les bøker om likestilling, feminisme og sterke kvinner

Amina Bile, Sofia Nesrine Srour, Nancy Herz: Skamløs
Denne boka inneholder historier fra ni jenter med etnisk minoritetsbakgrunn som er utsatt for sosial kontroll i Norge i dag. Historiene gir et innblikk i ni forskjellige skjebner, forskjellige måter å bli kontrollert på, styre og ha makt over jenter på. Boka diskuterer også hvordan det er å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt, og jentene deler sine egne erfaringer på veien mot skamløshet. Og sine beste hijab hacks.

Marta Breen og Jenny Jordahl: 60 damer du skulle ha møtt : norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt
Forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl har laget en historiebok om betydningsfulle norske kvinner – i tegneserieform. Kort sagt: norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt. Her møter du presten Ingrid Bjerkå, krigsreporter Lise Lindbæk, kommunist Ellisif Wessel, ostegründer Synnøve Finden, jazzsanger Radka Toneff og 55 andre bra kvinnfolk.

Marta Breen og Jenny Jordahl: F-ordet : 155 grunner til å være feminist
Madeleine Schultz, Marta Breen og Jenny Jordahl har hver på sitt vis vært markante bidragsytere i den feministiske debatten. «F-ordet» er en humoristisk selvhjelpsbok for deg som lurer på om du kanskje er feminist, eller om du bare vil få det bekreftet. Her gis det nyttige tips i hvordan man kan møte typiske argumenter og klisjeer om likestilling.

Marta Breen og Jenny Jordahl: Kvinner i kamp : 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap! 
For 150 år siden var kvinner og menns liv svært forskjellige. Kvinner hadde få muligheter til å bestemme over seg selv, de fikk ikke stemme ved valg eller tjene egne penger. Faren bestemte over henne, til hun giftet seg. Deretter var det ektemannens tur. Først da kvinnene begynte å organisere seg skjedde det endringer. I denne boka handler det om kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper opp gjennom tidene. Fra erklæringen av kvinners rettigheter i 1848, gjennom kvinnebevegelsen, suffragettene, prevensjon og abortspørsmål til Malalas kamp og menneskehandel og kjønnslemlestelse. Boka er rikt illustrert med tegneseriestriper. Sakprosa for ungdomstrinnet.

Sassa Buregren, Elin Lindell: Feminisme pågår
Det snakkes om feminisme og kvinners rettigheter over hele verden, men likestillingen er ulik i de forskjellige landene. I noen land kjemper kvinner for retten til å kjøre bil, i andre land kjempes det for lik lønn for likt arbeid. Selv i land hvor likestillingen er høy er det fortsatt land som f.eks. ikke har hatt en kvinnelig statsminister. I denne boka får man lettfattelige og humoristiske svar på hva feminisme egentlig er og hvorfor det er viktig, hvor de feministiske ideene kommer fra, hvorfor likestilling ikke er en selvfølgelighet og hvorfor det ofte fører til diskusjoner. Teksten er bearbeidet og med egne introduksjoner til sentrale personer i norsk kvinnehistorie. Har noen svart/hvitt illustrasjoner i tegneserievignetter.

Francesca Cavallo: Nattafortellinger for rebelske jenter. 2
Denne samlingen består av nye utfordrende nattafortellinger, inspirert av livet og eventyrene til 100 ekstraordinære kvinner som har utmerket seg i samfunnet på en eller annen måte. Det er sterke jenter i alle aldre, noen av disse kjenner man fra før, andre er mer ukjente. Her kan man blant annet lese om kvinner fra Nefertiti til Beyoncé, dronning Christina av Sverige til J.K. Rowling. Dronninger og aktivister, ballerinaer og advokater, pirater og dataingeniører, astronauter og oppfinnere og mye mer. Hver historie i boka beviser at tro kan forandre verden og at det er viktig å leve et liv fylt av lidenskap, nysgjerrighet og sjenerøsitet, samt at alle har rett til å være lykkelige og utforskende.

Elena Favilli: Nattafortellinger for rebelske jenter : 100 fortellinger om ekstraordinære kvinner
Denne samlingen består av utfordrende nattafortellinger, inspirert av livet og eventyrene til 100 ekstraordinære kvinner som har utmerket seg i samfunnet på en eller annen måte. Det er sterke jenter i alle aldre, noen av disse kjenner man fra før, andre er mer ukjente. Her kan man blant annet lese om kvinnelige aktivister, matematikere, flyvere, modeller, oppfinnere, presidenter, forfattere, dronninger, politikere, pirater, dataforskere, idrettsutøvere, musikere, dansere og mye mer. Hver historie i boka beviser at tro kan forandre verden og at det er viktig å leve et liv fylt av lidenskap, nysgjerrighet og sjenerøsitet, samt at alle har rett til å være lykkelige og utforskende.

Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa: Jenteloven : feministisk førstehjelp
Debatten rundt #metoo har ført til store endringer i arbeidslivet og til feministisk bevissthet. Seksuell trakassering kan starte så tidlig som i barne-/ungdomsskolealder. Derfor er det viktig å øke bevisstheten til unge jenter om grensesetting, trakassering og diskriminerende oppførsel i hverdagen, og hvordan den kan håndteres. Forfatterne av boka deler av sine egne livserfaringer og opplevelser med blant annet spiseforstyrrelser, flink pike-syndromet og depresjon. Målet er å bygge et jentefelleskap som slår ned på uønsket adferd, og gi unge jenter redskaper til å takle vanskelige situasjoner, og samtidig bygge seg selv og andre jenter opp.

Andreas Gravdal: En utrolig bra bok for unge folk
I denne boka finner man gjennomtenkte svar på store spørsmål som unge ofte lurer på. Som f.eks.: hvorfor noen dropper ut av skolen, mens andre får greie karakterer. Hvorfor noen snakker med alt og alle, mens andre leter etter hull i bakken. Hvorfor enkelte tar utfordringer på strak arm, mens andre knapt gidder å stå opp om morgenen. Forklaringene i boka er humoristiske og lettfattelige og gir de unge konkrete råd i møte med tema som selvbilde, valg, grensesetting og hvordan finne ut hva man skal bli.

Oda Faremo Lindholm: Bullshitfilteret
Mange unge jenters hverdag er preget av et dårlig selvbilde. Mye skyldes dagens jag etter perfeksjonisme, retusjerte bilder av i utgangspunktet «perfekte» modeller, rosablogger og at jenter ofte blir fremstilt som pornostjerner i reklame og musikkvideoer. Her kan man lese om hvordan blant annet magasiner, musikkvideoer, tv-serier og sosiale medier påvirker unge jenters selvfølelse. Boka er og et redskap for unge jenter til å gjenkjenne påvirkningene de er utsatt for daglig. Med bullshit-filteret er det lettere å gjennomskue hva som er kunstig, og dermed bli mer bevisst og fornøyd med seg selv.

Hayley Long: Å være jente
I denne boka får jenter en usensurert innføring om puberteten og alt de ikke tør å spørre eller google om. Det er ikke lett å være ung jente å komme seg helskinnet gjennom skolehverdagen, eller i det heletatt tenke på å skulle snakke med kjekkasen i parallellklassen, når kroppen ikke er til å kjenne igjen, hjernen oppfører seg merkelig, og puppene enten er alt for store eller for små, eller dramaet i vennegjengen tar helt av. Har mange humoristiske illustrasjoner.

Liv Skotheim og Anna Holm Vågsland: Bitching : en bok om jenter og mobbing
“Jentemobbing” er et fenomen som både mobbeforskere og antimobbeprogrammer tar stadig mer alvorlig. Boka inneholder en rekke innlegg som jenter selv har sendt inn til Aftenpostens Si ;D-side. Blant temaene som tas opp er mobbing og hva jentemobbing er, hvordan det foregår, og hvilke tiltak man kan sette inn for å hindre mobbingen. Det er aldri den som blir mobbet som skal føle ansvaret for å få slutt på mobbingen. Men det er viktig å forstå mekanismen, og hva man kan gjøre. Det er også viktig at den som mobber, eller er passiv tilskuer, forstår hva som skjer. Boka har “ukebladlayout” og vil nok gripe inn i mange unge jenters hverdag.

Romaner med sterke kvinnelige karakterer

Elana Arnold: Det jenter er lagd av
Nina Faye er 16 år. Da hun var 14 år fortalte moren hennes at det ikke finnes noe som heter ubetinget kjærlighet. Nina trodde på henne. To år etter morens uttalelser om kjærlighet er Nina villig til å gjøre hva som helst for den gutten hun elsker, bare for å vise at hun fortjener ham. Men da han gjør det slutt med henne, mister hun grepet fullstendig. Hun vet ikke hva hun er hvis hun ikke er noens kjæreste eller hva hun er lagd av. Dette er en sterk fortelling om raskt å gå fra barn til voksen, om utforskning av kvinnekroppen, tenåringsjentekroppen, og kroppens historie gjennom tidene – dyrkelse, utnytting, misbruk.

Holly Bourne: Am I normal yet?
Evie, Amber og Lottie: tre jenter som takler tøffe problemer med de kombinerte kreftene vennskap, feminisme og ostepotetgull. Dette er Evies ærlige historie om å skulle leve et “normalt” ungdomsliv i grepet av tvangslidelser, fra den kritikerroste forfatteren av «The Manifesto on how to be interesting» og «Soulmates».

Suzanne Collins: Dødslekene
Capitol er den velstående høyteknologiske hovedstaden i staten Panem. Byen er omgitt av tolv distrikter der innbyggerne sulter og lider nød. Capitol styrer og kontrollerer utkantdistriktene med jernhånd ved å tvinge dem til å sende en gutt og ei jente mellom 12 og 18 år til de årlige sultelekene, en kamp på liv og død, direktesendt på tv. I den fattigste av provinsene bor 16 år gamle Katniss Everdeen. Hun har en lillesøster på 12 år, Prim, som hun prøver å beskytte så godt hun kan. Da Prim blir trukket ut til å delta i sultelekene bestemmer Katniss seg for å ta hennes plass for å redde henne. Det er det samme som å undertegne sin egen dødsdom. Fra nå av er det om å drepe eller bli drept. Det er bare en vinner. Historien er en blodtørstig variant av Robinson-ekspedisjonen, reality-tv med livet som innsats, men det er også en kjærlighetshistorie og et sterkt kvinneportrett.

Ida Sofie Søland Jackson: Danielle
16 år gamle Danielle går første året på videregående. Hun er nesten et geni. Alt hun tar i blir til verdens beste kunst. For kjæresten hennes, Kimma, er det dessverre motsatt. Derfor dumper hun ham og finner seg nye venner. Den nye vennegjengen er opptatt av politikk, og en dag skal de lage revolusjon. Men før de kommer så langt skal de kline, krangle, snakke dritt om hverandres mødre, og sist men ikke minst, passe seg for Kimma. Han er både fortvilet, men også farlig. Dette er en fortelling om vennskap, sjalusi, politisk oppvåkning og raseri.

Jennifer Mathieu: Moxie
Vivian Carter er lei av skolens ledelse som ikke tror at gutta på fotballaget kan gjøre noe galt. Hun er lei av kjønnsdiskriminerende kleskoder, trakassering og grove kommentarer fra gutta. Men mest lei er hun av å være den som alltid gjør det som er riktig og det som forventes av henne. Da moren til Vivian var på hennes alder var hun en tøffing, hun var punker og Riot Grrrl, og lagde opprørske fanziner. Dette inspirerer Vivian til å danne Moxie, en feminist-fanzine som hun distribuerer anonymt på skolen. Hun må rett og slett gjøre noe, få ut litt damp. Responsen vokser, og Moxie blir snart et begrep. Etter hvert blir Vivian kjent med jenter på skolen på tvers av klikker og plass på popularitetsskalaen, og hun skjønner at hun rett og slett har startet en revolusjon. Det er på tide å slåss. Jentene gjør opprør, de står opp for sine rettigheter.

Philip Pullman: Det gylne kompasset
Lyra, den unge jenta som er hovedpersonen i denne historien, er handlekraftig og modig. Lyra lever i en verden som på mange måter likner vår, men likevel er svært ulik. Mange av trekkene ved hennes verden minner om folketro og eventyr, mens annet minner mye om hvordan vår verden har vært før.

Liv Marit Weberg: Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge
Venninnene til Weifa påstår at hun mangler en del egenskaper mennesker trenger for å leve gode liv. Men Weifa er ikke enig i at hun må leve annerledes. Noe av det venninnene hennes påstår er at hun er for lett påvirkelig, katastrofal i krisesituasjoner, ute av stand til å ha nære relasjoner og fullstendig skamløs. I omsorgsfulle ordelag prøver de å fortelle Weifa dette, kun fordi de ønsker å hjelpe henne. Særlig når man er jente mener venninnene at det er viktig å følge noen regler. Men Weifa er ikke sikker på om det er hun som trenger hjelp. Hun tar for seg påstand for påstand, og forklarer hvorfor venninnene tar feil og hvordan det egentlig er dem det er synd på. Dette er en ironisk-humoristisk analyse av dynamikken i en fullstendig dysfunksjonell jentegjeng.

Alle bokomtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Alle bøkene kan lånes på Halden bibliotek. 

Mine sider


ÅPNINGSTIDER

Åpningstider i dag:
10 - 15
Dag Åpen Stengt
Mandag 10 17
Tirsdag 10 15
Onsdag 10 15
Torsdag 10 17
Fredag 10 15
Lørdag 11 15
Søndag Stengt
Translate »

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close