Tell ned til jul med en julekalenderbok! 

For de minste:

Tor Åge Bringsværd: Karsten og Petras julebok
Boken starter med advent, hva det betyr og hva Karsten og Petra gjør i den forbindelse. Så følger “julekalenderen” hvor hver dag fra 1. desember til julaften har fått et eget oppslag med forslag til aktiviteter. Det kan være gaver, julepynt, lage julekort, gå på postkontoret eller sette opp julenek. Det er også en enkel oppskrift på hvordan man kan lage en julekrybbe.13 desember har fått 8 sider, og der er hele fortellingen om “Karsten og Petra har Luciafest” tatt med i redigert utgave.Romjulen er en hyggelig tid. Karsten og Petra går julebukk, og vi hører litt om hvor denne skikken kommer fra. Boken har også forslag til forskjellige leker som man kan leke i juleselskaper.Karsten og Petra, Kaninen og Løveungen er med hele tiden og binder det hele sammen med kommentarer og aktiviteter.

Sissel Bøe: Julekalenderboken 
En iskald vinterkveld før jul er de to trollungene Pajko og Paja ute og går i skogen. Der møter de den gamle Nisse Nikk som er sint og bare vil være i fred for å fryse i hjel. Menneskene på Kildegården har glemt og forlatt ham og tror ikke på ham lenger, med unntak av lille Sofie. Pajko og Paja bestemmer seg for å hjelpe Nisse Nikk, og sammen legger de tre en plan for å få menneskene til å tro på låvenissen sin igjen. De skriver brev til lille Sofie og spiller foreldrene hennes alle slags puss. Men nå vil familien selge hesten og rive låven, og Paja, Pajko og Nisse Nikk må finne på noe lurt før det er for sent. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Simon Flem Devold: Simons adventsbok
Ariel, den minste av englene i paradis, øver seg til hun skal synge med englekoret ved Betlehemsmarkene. Men hun har så vondt for å huske at det heter Ære være og ikke Elle melle. På markene treffer Ariel gjetergutten Jacob og den østerlandske prinsessen Sara. Sammen går de mot den lysende stjernen… Gjennom 24 kapitler forteller Simon Flem Devold Juleevangeliet på sin egen varme og humoristiske måte. Hvert kapittel er illustrert, slik at det er et oppslag for hver dag i adventstiden frem til jul.

Ulf Stark: Jul i Storskogen
Dyra i den store skogen venter på jula og på nissen. Men de vet ikke riktig hva jul er eller hvem nissen er. De vet at det noe fint, at det skal være god mat og at det skal henge pene ting i trærne. Kaninfamilien er allerede i full gang med å lage kjøttkaker og nøttekaker, lage sanger og taler, og barna hopper og sprett rundt de voksne og er mest i veien. Men dyra begynner å bli utålmodig og lurer på om jula kommer snart og hvor nissen blir av. Det bor faktisk en nisse i den store skogen. Han heter Frese og er en illsint gammel gårdsnisse, som ikke har noe å gjøre etter at menneskene dyra har flyttet fra gården. Men en dag står de to kaninbarna Nina og Kain utenfor døra hans og ber ham bli med dem. Boka kan leses som en julekalender med 25 små kapitler.

Mats Strandberg: Det helt sanne juleeventyret om kentauren som ville hjem
Kentauren Ken har vært borte fra familien sin lenge, og nå vil han hjem igjen til jul. Det er 1. desember, og han galopperer hjemover til kentaurenes rike. Det snør, og veien er lang og kald. Ken føler seg fryktelig ensom. Men på veien møter han en rekke figurer fra eventyrverdenen og lærer at man ikke skal tro alt man leser. Når han prøver å redde en prinsesse som sitter alene i tårnet sitt, finner han for eksempel ut at hun slettes ikke vil reddes allikevel; hun har jo plantet tornebusker for å holde inntrengere ute. Rødhette har tjent seg rik på å spre løgner om bestemora og ulven, og julenissen oppfører seg helt merkelig. Boka har 24 kapitler med fargerike illustrasjoner og spennende avslutninger på hvert kapittel. Illustrert fortelling for førskolebarn-/småskoletrinnet.

Lena Steimler: En lillebror til jul
Foreldrene til Mikkel har en lekebutikk, og Mikkel kan ønske seg hva han vil i hele butikken til jul. Han ønsker seg en lillebror, og han håper at foreldrene har en på lageret. På Ønskerommet i Julelia blir barna til julenissen opptatt av ønskelisten til Mikkel. Nissetulla skjønner ikke hva Mikkel skal med en lillebror. Hun har en selv, Nissegutt, og han kan jo ingenting. Nissegutt tenker at Nissetulla har rett. Barna til julenissen lurer veldig på hva annet de kan gi Mikkel i gave. Boka består av 24 små kapitler og kan brukes som en kalenderbok fram mot julaften. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Ingunn Aamodt: Pulverheksa og Julenissen
Julenissen har et problem, han vet ikke hva noen i Pulverskogen ønsker seg til jul. Ikke får han reist rundt og spurt heller, fordi reinsdyret hans er tatt ut i streik og er på møte i Transportarbeiderforbundet. Men Pulverheksa vet råd, og Julenissen får låne hesten til Drømmeprinsen. Til slutt får alle være med å feire jul, til og med Frossenpinnen. Så gjenstår det å se om Julenissen har klart å finne ut hva de ønsker seg. Denne utgaven er i stort format, med 24 kapitler med juleforberedelser i Pulverskogen. Fortellingen er enkel, og språket har korte setninger og mye direkte tale.

For de litt større:

Widar Aspli: Desembergata 24
Desembergata 24 er Widar Aspelis andre bok, og den bygger på hans adventsfortelling fra Barnetimen for de minste. Desembergata 24 er en høytlesningsbok med ett kapittel for hver av de 24 dagene i adventstiden. Ideell som ramme for juleforventningene i småbarnfamiliene.

Björg Thorhallsdottir: Magisk jul
Dette er en alternativ julekalender der hele familien kan samles både om aktiviteter og samtaler. I tillegg inneholder den originale bilder og et nyskrevet juleeventyr. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

Laura Djupvik: God dag, herr Jul!
Malin og veslesøstera Molla har flytta inn i eit gammalt trekkfullt hus, i ein by dei så vidt kjenner utan pappa. Alt er annleis, men jula kjem vel uansett. Ifølgje onkel Thor kjem det heilt an på engelen Gabriel og ei rekkje andre ting om det i det heile blir jul. Lenger ned i gata bur Henrik, den spesielle guten som kan alt om ord. Malin undras på kvifor det heile tida landar nye juletre utanfor huset til naboen, og kva det er som gøymer seg der inne. Englane kan umogleg ordne alt åleine. Så Malin må trå til, saman med Molla og Henrik og fleire til. Dette er ei forteljing om jul, håp og korleis det skakke og litt triste kan bli fint.

Stina Fagertun: Nisse Noppes juleeventyr
En julekalender i bokform, bygget på gamle norske førjulstradisjoner.
En dag finner den lille skognissen Nisse Noppe et mystisk skrin i fjæra. Det forsvinner, og sammen med venninnen Nille begir Noppe seg ut på en spennende jakt etter skrinet.
Eventyret følger primstaven med datoer og merkedager. Hver dag møter Noppe og Nille en mytisk figur eller et vesen som alle hører sammen med merkedager og naturfenomener i desember måned.
24 vakkert illustrerte kapitler – et for hver dag i ventemåneden før jul.

Christian Wiik Gjerde: Jul på Bukken hotell
Den første desember sjekkar Fredrik og foreldra inn på Bukken hotell. Men alt er ikkje heilt som det skal vere der. Ein geitebukk går laus på hotellet, oppunder taket flyg det fuglar med nisselue og skjegg, og Fredrik høyrer rare lydar ingen andre kan høyre. Men alt endrar seg den dagen han treffer nissejenta Fryd. Dei får vite at den fråfalne nissen Krampus har kidnappa Erkenissen, og no er dei nødt til å redde jula og hindre at nissane endar i Den evige kvile. Dette er ein førjulsbok full av juleglede og spenning, delt inn i 24 kapittel. Forteljing for småskole-/mellomtrinnet.

Jostein Gaarder: Julemysteriet 
Joakims julekalender viser seg å være magisk. For hver luke han åpner, faller det ut en liten sammenbrettet lapp. Lappene forteller en historie som henger tematisk og handlingsmessig sammen. Den dreier seg om Elisabeth som forsvant fra en butikk i førjulsrushet, og hennes reise gjennom Europa til Betlehem med ledsagere som alle har tilknytning til julas kristne budskap. De forflytter seg bakover i tid og ankommer Betlehem akkurat i tide til å oppleve Jesu fødsel. Det finnes også en virkelig Elisabeth i Joakims hjemby som forsvant på en uforklarlig måte.

Hanne Hagerup: Snøfall 
Siden foreldrene hennes døde i en ulykke har 9 år gamle Selma bodd hos den strenge nabodama, noe som bare skulle være en midlertidig ordning. Det Selma ønsker seg aller mest i hele verden er en familie, og det skriver hun i et brev som hun sender til julenissen. Det fører til at hun havner i nisselandsbyen Snøfall, selv om vanlige mennesker egentlig ikke skal være der – men det viser seg at Selma kanskje ikke er et helt vanlig menneske. Rett etter at Selma kommer til Snøfall begynner det å skje dramatiske ting: julenissen forsvinner, og julaften står på spill. Boken er basert på Snøfall, tidenes mest sette julekalender på NRK Super. Fortellinger for førskolebarn/småskoletrinnet.

Anne Sofie Hammer: Ville feirer jul
Ville er en helt vanlig gutt som liker å leke med vennene sine. Han bor i Valby i et fint gult hus sammen med mamma, pappa og storesøster. Nå er det rett før jul, og Ville har masse å tenke på. Ikke nok med at han har begynt i andre klasse og fått en løs tann, men nå må han også tenke på nissen, om han egentlig finnes, og om Ville noensinne kommer til å få se ham. Tannfeen må også snart gjøre sin entré. I tillegg må han tenke på forsvunne nintendoer og om det bor krokodiller i kloakken, der kan det også hende at mammas diamantøredobber har endt opp. Dette er en historie med gjenkjennelig, hverdagsrealisme og skrekkblandet fryd. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Gaute Heivoll: Klokkerens evangelium
Etter at faren døde har den lille stuen Bendik deler med moren og søsteren sin begynt å føles enda mer stusselig. Bendik holder seg mest for seg selv og rusler langs stier og bekker i timesvis. Folk sier den gamle skolemesteren Gregar har blitt gal, og nå har han satt opp prekestolen i fjøset sitt. Men Gregar gir Bendik varme kringler og lar ham hjelpe til med geitene. De to einstøingene lever i to forskjellige verdener, men finner fellesskap i hverandre. Bendik inviterer Gregar til å feire jul med ham og familien, men når de er på vei hjem går både han og geitene gjennom isen og ender opp i en by mellom himmel og jord. Dette er en varm julefortelling med detaljerte illustrasjoner. Fortellinger for mellomtrinnet.

Ole Lund Kirkegaard. Jeg og bestefar- og Nisse-Nils
Ole Lund Kirkegaards underholdende adventsbok om en 8-åring som vi følger hver dag i adventstiden. Han og bestefar har sine helt spesielle forberedelser, og blant dem er å behandle gårdsnissen så pent at de får besøk av ham på julaften. Og hva Nisse-Nils har for seg i førjulstiden, får vi også høre om.

Karianne Lund: Stjernebarnet
Ni år gamle Jo opplever at foreldrene skal skilles. Sammen med mamma og søsknene flytter han til et nytt sted. Det blir en vanskelig start i julemåneden. I begynnelsen skjærer alt seg for Jo, men så blir han kjent med den sterke og uredde Elly. Hun kommer fra et sted hvor stjernefolket bor. Hun gir ham mot til å takle alt det nye som skjer i livet hans. Denne julekalenderhistorien handler om hvordan det er å gå inn i desember når familien og hjemmet er i oppløsning. Stjernestøv er NRK Supers julekalender 2020. Fortelling for førskolebarn/småskoletrinnet.

Maja Lunde: Snøsøsteren
Det er snart julaften. Julian blir 10 år den dagen. Fram til nå har dette vært den beste dagen i året, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men denne jula blir annerledes, for ingenting er som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde. Julian tenker at jula rett og slett er avlyst. En dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul tross alt. Likevel er det noe som skurrer. Det er noe mystisk med huset som Hedvig bor i, og det er en underlig gammel mann som stadig dukker opp. Hedvig bærer på en stor hemmelighet. Dette er en julefortelling i 24 deler.

Bjørn Rønningen: Jul i Skomakergata
Du husker vel Jens Petrus? Skomakeren som spiller tuba? Selv om han har det travelt nå før jul, har han alltid tid til å hjelpe, og alltid et smil på lur. Spesielt når bakermester Snipp kommer innom med noe godt. I den lille byen møter du mange koselige folk. Blomsterhandler Rosengren, politimester Klinke, fru Enebær og mange flere.

Marit Fadum Storaker: Desemberreisen
Det er 1. desember og Siv og Allan er på torget for å være med på julegrantenningen. Av julenissen får de godteposer med hver sin billett. Sammen med Kristoffer blir de kastet ut på en lang og spennende reise, men de vet ikke hvor de skal eller om de kommer hjem til jul. Spørsmålene er mange der de står i en fremmed skog med et kart over ukjent landskap i hånda. De oppdager at det ikke fins noen vei tilbake. De er nødt til å følge stien som ligger foran dem. Det er bare en vei å gå. De lærer raskt å passe seg for soldatene til den onde kong Hector. Underveis får de hjelp av både mennesker og dyr. Nissene må også trå til. Noen begynner å kalle dem pilegrimer, og ettersom dagene går skjønner de at reisens mål har å gjøre med en gammel julefortelling. De får et oppdrag, og møtet med kong Hector er ikke til å unngå.

Simon Stranger: Adventstjernen
11 år gamle Stella fra Norge og 17 år gamle Yousef fra Palestina lever helt ulike liv. Stella har en pappa som er politi og en mamma som er borte. Yousef er flyktning med avslag på oppholdstillatelsen. En desember dag møtes de i en låve, og innser snart at under stjernehimmelen er de mer like enn de kanskje tror. Dette er en hjertevarm og tankevekkende julekalenderbok med 24 fortellinger om flukt og hjemløshet, men også om vennskapsbånd og det å høre til. Fortellinger for småskole-/mellomtrinnet.

Alle bokomtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Alle bøkene kan lånes på Halden bibliotek. 

Mine sider


ÅPNINGSTIDER

Åpningstider i dag:
10 - 15
Dag Åpen Stengt
Mandag 10 17
Tirsdag 10 15
Onsdag 10 15
Torsdag 10 17
Fredag 10 15
Lørdag 11 15
Søndag Stengt
Translate »

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close