Les for barna i adventstiden!

For de minste:

Tor Åge Bringsværd: Karsten og Petras julebok
Boken starter med advent, hva det betyr og hva Karsten og Petra gjør i den forbindelse. Så følger “julekalenderen” hvor hver dag fra 1. desember til julaften har fått et eget oppslag med forslag til aktiviteter. Det kan være gaver, julepynt, lage julekort, gå på postkontoret eller sette opp julenek. Det er også en enkel oppskrift på hvordan man kan lage en julekrybbe.13 desember har fått 8 sider, og der er hele fortellingen om “Karsten og Petra har Luciafest” tatt med i redigert utgave.Romjulen er en hyggelig tid. Karsten og Petra går julebukk, og vi hører litt om hvor denne skikken kommer fra. Boken har også forslag til forskjellige leker som man kan leke i juleselskaper.Karsten og Petra, Kaninen og Løveungen er med hele tiden og binder det hele sammen med kommentarer og aktiviteter.

Simon Flem Devold: Simons adventsbok
Ariel, den minste av englene i paradis, øver seg til hun skal synge med englekoret ved Betlehemsmarkene. Men hun har så vondt for å huske at det heter Ære være og ikke Elle melle. På markene treffer Ariel gjetergutten Jacob og den østerlandske prinsessen Sara. Sammen går de mot den lysende stjernen… Gjennom 24 kapitler forteller Simon Flem Devold Juleevangeliet på sin egen varme og humoristiske måte. Hvert kapittel er illustrert, slik at det er et oppslag for hver dag i adventstiden frem til jul.

Katerina Janouch: Ingrid og Ivar feirer jul
Ingrid gleder seg til jul. Men det er fortsatt lenge til jul, så det er bra hun og bestevennen Ivar har mye å gjøre. De skal lage julepynt og pynte huset, lage julegaver og pynte juletre. Og så kommer nissen. Ikke rart Ingrid og Ivar synes julaften er herlig.

Mauri Kunnas: Julenissen
I Julenissens landsby er det mye å gjøre før jul. Det strømmer inn med ønskelister, reinsdyrene må vaskes, det pakkes, mekkes, snekres og males. I julenissens verksted er det ingen som klarer å tyde hva lille Lømmel ønsker seg. Nissene gjetter så godt de kan. Dessuten lurer nissene på hva selveste Julenissen skal få til jul, for han må jo også få gaver. Illustrasjonene er mange, store, fargerike og med mange detaljer. Det er myldrebilder til å gå på jakt i og å more seg over. Her er de tre kjente julefortellingene til Kunnas samlet.

Alf Prøysen: Snekker Andersen og julenissen
Ny utgivelse av denne klassiske bildeboka som er illustrert av Hans Normann Dahl. Denne Prøysen-fortellingen har en solid posisjon blant julelitteraturen i hjem og skole. Boka formidler en lun og frodig varme og kan gi de minste en undring om julenissens eksistens. Teksten er sjarmerende gammeldags med en lett dialektisk form. Illustrasjonene er kraftige og fargeglade, de kler og utdyper teksten slik at det blir en fin helhet.

Ulf Stark: Jul i Storskogen
Dyra i den store skogen venter på jula og på nissen. Men de vet ikke riktig hva jul er eller hvem nissen er. De vet at det noe fint, at det skal være god mat og at det skal henge pene ting i trærne. Kaninfamilien er allerede i full gang med å lage kjøttkaker og nøttekaker, lage sanger og taler, og barna hopper og sprett rundt de voksne og er mest i veien. Men dyra begynner å bli utålmodig og lurer på om jula kommer snart og hvor nissen blir av. Det bor faktisk en nisse i den store skogen. Han heter Frese og er en illsint gammel gårdsnisse, som ikke har noe å gjøre etter at menneskene dyra har flyttet fra gården. Men en dag står de to kaninbarna Nina og Kain utenfor døra hans og ber ham bli med dem. Boka kan leses som en julekalender med 25 små kapitler.

Anu Stohner: Den lille julenissen
Den minste julenissen er den mest ivrige av alle. Hvert år er han tidligst klar og gleder seg mest til julaften, men han får ikke være med de andre julenissene og dele ut gaver til alle verdens barn. Denne triste tilstanden tar slutt når den etterlatte nissen oppdager at dyrene føler seg utelatt og glemt av de store nissene. Fra den dagen er han dyrenes julenisse. I tydelige oppslag i klare farger formidler store bilder og en enkel tekst et varmt budskap.

Jujja Wieslander: Mamma Mø og Kråka feirer jul

Det er julaften og snøen daler ned. Men Kråka er ikke i julestemning. Ikke nok med at det er mørkt og kaldt i kråkereiret hans, så har han dessuten åpnet alle julegavene han har gitt seg selv på lille julaften. Da er det bra han er venn med Mamma Mø. Hun vet hvordan man skal ordne opp å gjøre det koselig for både ku og kråke.

Ingunn Aamodt: Pulverheksa og Julenissen
Julenissen har et problem, han vet ikke hva noen i Pulverskogen ønsker seg til jul. Ikke får han reist rundt og spurt heller, fordi reinsdyret hans er tatt ut i streik og er på møte i Transportarbeiderforbundet. Men Pulverheksa vet råd, og Julenissen får låne hesten til Drømmeprinsen. Til slutt får alle være med å feire jul, til og med Frossenpinnen. Så gjenstår det å se om Julenissen har klart å finne ut hva de ønsker seg. Denne utgaven er i stort format, med 24 kapitler med juleforberedelser i Pulverskogen. Fortellingen er enkel, og språket har korte setninger og mye direkte tale.

For de litt større:

Laura Djupvik: God dag, herr Jul!
Malin og veslesøstera Molla har flytta inn i eit gammalt trekkfullt hus, i ein by dei så vidt kjenner utan pappa. Alt er annleis, men jula kjem vel uansett. Ifølgje onkel Thor kjem det heilt an på engelen Gabriel og ei rekkje andre ting om det i det heile blir jul. Lenger ned i gata bur Henrik, den spesielle guten som kan alt om ord. Malin undras på kvifor det heile tida landar nye juletre utanfor huset til naboen, og kva det er som gøymer seg der inne. Englane kan umogleg ordne alt åleine. Så Malin må trå til, saman med Molla og Henrik og fleire til. Dette er ei forteljing om jul, håp og korleis det skakke og litt triste kan bli fint.

Stina Fagertun: Nisse Noppes juleeventyr
En julekalender i bokform, bygget på gamle norske førjulstradisjoner.
En dag finner den lille skognissen Nisse Noppe et mystisk skrin i fjæra. Det forsvinner, og sammen med venninnen Nille begir Noppe seg ut på en spennende jakt etter skrinet.
Eventyret følger primstaven med datoer og merkedager. Hver dag møter Noppe og Nille en mytisk figur eller et vesen som alle hører sammen med merkedager og naturfenomener i desember måned.
24 vakkert illustrerte kapitler – et for hver dag i ventemåneden før jul.

Christian Wiik Gjerde: Jul på Bukken hotell
Den første desember sjekkar Fredrik og foreldra inn på Bukken hotell. Men alt er ikkje heilt som det skal vere der. Ein geitebukk går laus på hotellet, oppunder taket flyg det fuglar med nisselue og skjegg, og Fredrik høyrer rare lydar ingen andre kan høyre. Men alt endrar seg den dagen han treffer nissejenta Fryd. Dei får vite at den fråfalne nissen Krampus har kidnappa Erkenissen, og no er dei nødt til å redde jula og hindre at nissane endar i Den evige kvile. Dette er ein førjulsbok full av juleglede og spenning, delt inn i 24 kapittel. Forteljing for småskole-/mellomtrinnet.

Jostein Gaarder: Julemysteriet 
Joakims julekalender viser seg å være magisk. For hver luke han åpner, faller det ut en liten sammenbrettet lapp. Lappene forteller en historie som henger tematisk og handlingsmessig sammen. Den dreier seg om Elisabeth som forsvant fra en butikk i førjulsrushet, og hennes reise gjennom Europa til Betlehem med ledsagere som alle har tilknytning til julas kristne budskap. De forflytter seg bakover i tid og ankommer Betlehem akkurat i tide til å oppleve Jesu fødsel. Det finnes også en virkelig Elisabeth i Joakims hjemby som forsvant på en uforklarlig måte.

Matt Haig: Gutten som ble julenissen
Her er den sanne historien om julenissen. Det er en historie som viser at ingenting er umulig. Før det var julenissen, var det en ung gutt som trodde på det umulige. Nikolas er 11 år gammel og har bare fått ett leketøy i livet, en dukke skåret av en nepe. Fordi han fikk den av faren sin er han veldig glad i dukken. En dag forsvinner faren, og den slemme tante Carlotta kommer for å passe ham. Nikolas rømmer til Nordpolen for å finne faren. Med seg har han musen Miika, som ikke tror på magi, men på ost, i motsetning til Nikolas som ikke er redd for å tro på magi. Underveis blir Nikolas venn med et reinsdyr, overvinner plagsomme troll, og oppdager den frosne landsbyen Nissebo.

Ole Lund Kirkegaard. Jeg og bestefar- og Nisse-Nils
Ole Lund Kirkegaards underholdende adventsbok om en 8-åring som vi følger hver dag i adventstiden. Han og bestefar har sine helt spesielle forberedelser, og blant dem er å behandle gårdsnissen så pent at de får besøk av ham på julaften. Og hva Nisse-Nils har for seg i førjulstiden, får vi også høre om.

Maja Lunde: Snøsøsteren
Det er snart julaften. Julian blir 10 år den dagen. Fram til nå har dette vært den beste dagen i året, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men denne jula blir annerledes, for ingenting er som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde. Julian tenker at jula rett og slett er avlyst. En dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul tross alt. Likevel er det noe som skurrer. Det er noe mystisk med huset som Hedvig bor i, og det er en underlig gammel mann som stadig dukker opp. Hedvig bærer på en stor hemmelighet. Dette er en julefortelling i 24 deler.

Jo Nesbø: Kan doktor Proktor redde jula?
Da herr Thrane har kjøpt rettighetene til å feire jul, må doktor Proktor, Bulle og Lise trå til. Alle verdens barn står i fare for ikke å få feiret jul og ikke få julegaver. For å redde jula må Proktor, Lise og Bulle alliere seg med julenissen, men det viser seg at julenissen ikke den koselige bestefaraktige typen som de trodde han var. Dette er en fortelling om julenisser, reinsdyr, innpakningspapir og det som enten kan bli den beste eller den versete jula.

Marit Fadum Storaker: Desemberreisen
Det er 1. desember og Siv og Allan er på torget for å være med på julegrantenningen. Av julenissen får de godteposer med hver sin billett. Sammen med Kristoffer blir de kastet ut på en lang og spennende reise, men de vet ikke hvor de skal eller om de kommer hjem til jul. Spørsmålene er mange der de står i en fremmed skog med et kart over ukjent landskap i hånda. De oppdager at det ikke fins noen vei tilbake. De er nødt til å følge stien som ligger foran dem. Det er bare en vei å gå. De lærer raskt å passe seg for soldatene til den onde kong Hector. Underveis får de hjelp av både mennesker og dyr. Nissene må også trå til. Noen begynner å kalle dem pilegrimer, og ettersom dagene går skjønner de at reisens mål har å gjøre med en gammel julefortelling. De får et oppdrag, og møtet med kong Hector er ikke til å unngå.

Alle bokomtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Alle bøkene kan lånes på Halden bibliotek. 

Mine sider


ÅPNINGSTIDER

Åpningstider i dag:
10 - 15
Dag Åpen Stengt
Mandag 10 17
Tirsdag 10 15
Onsdag 10 15
Torsdag 10 17
Fredag 10 15
Lørdag 11 15
Søndag Stengt
Translate »

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close