Har du fått med deg disse filmene i 2018?
Vi har plukket fram kritikerroste filmer og våre egne favoritter.

120 slag i minuttet
Det er tidlig 90-tall og AIDS har tatt mange liv, men hverken myndighetene eller legemiddelindustrien er villige til å gjøre noe for å hjelpe de rammede, som i hovedsak er homofile menn. En gruppe unge aktivister har fått nok og danner bevegelsen Act Up for å bevisstgjøre omverdenen om epidemien. Midt i den hektiske runddansen av kaotiske møter, opphetede debatter og spektakulære aksjoner finner Nathan og Sean hverandre – to ganske forskjellige gutter som finner sammen i kampen for en felles sak. «Jeg tror det er vanskelig å elske en film mer enn denne», uttalte juryformann Pedro Almodóvar under filmfestivalen i Cannes 2017. «120 slag i minuttet» vant både Grand Prix, Filmkritikerprisen og Queer-palmen under festivalen.

Call me by your name
I 1980-tallets Italia lever 17 år gamle Elio et bekymringsløst liv i en staselig villa sammen med sine intellektuelle foreldre. Sommeren 1983 ankommer den unge amerikanske studenten Oliver for å jobbe som assistent for Elios far. Den kjekke og sjarmerende Oliver gjør stor lykke blant jentene, men den følsomme og intellektuelle Elio er ikke så imponert. Han tar likevel på seg å vise gjesten rundt, og til tross for sine forskjeller nærmer de seg hverandre og deler opplevelser som vil forandre dem for alltid. Filmen fikk terningkast 4-6 av norske anmeldere. 

Darkest hour
«Darkest Hour» foregår i perioden da Storbritannia stod alene mot trusselen fra aksemaktene. I mai 1940 står Nazi-Tyskland ved Englands grense, etter å ha invadert Frankrike og de andre kanalstatene. Storbritannias nyoppnevnte statsminister, Winston Churchill, står overfor en umenneskelig oppgave: Med sviktende tillit fra sitt eget parti og det britiske kongehuset, må han alene ta avgjørelsen om å stå fast mot den største trusselen mot nasjonen noensinne. Filmen har mottatt en rekke priser og nominasjoner, blant annet til Gary Oldman for hans fremragende portrett av Winston Churchill. Filmen fikk terningkast 4-6 av norske anmeldere.

En Fantastisk kvinne
Chilensk drama fra 2017. Orlando har forlatt kone og barn for å leve sammen med den 20 år yngre, transseksuelle Marina. Da Orlando brått dør, blir Marina mistenkt både av politiet og Orlandos etterlatte. I prosessen som følger må Marina forholde seg til både et mangelfullt rettsvesen og utbredte, konservative fordommer. I denne situasjonen faller hennes rettigheter mellom alle stoler, og til tross for at ingen riktig vet hvordan de skal forholde seg til henne, er det Marina selv som viser vei med sin indre styrke og sitt pålitelige moralske kompass. Filmen fikk terningkast 5 av norske anmeldere.

The Florida project
Seks år gamle Moonee bor sammen med den unge moren sin i The Magic Castle, et nedslitt motell langs motorveien i Kissimee, Florida. Motellet ligger kun et steinkast fra Walt Disney World, men kunne ikke vært fjernere fra Disneys fornøyelsesparadis. På tross av det triste utgangspunktet er Moonees tilværelse preget av barnlig undring og malt i fantasiens sterke farger. De varme sommerdagene tilbringes i nabolaget sammen med vennene Scooty, Dicky og Janey, hvor de løper rundt og finner på rampestreker, stort sett uten tilsyn fra voksne. Et unntak er bestyreren Bobby, som holder et øye med det meste som foregår på og rundt motellet. Filmen har vunnet en rekke priser og fikk terningkast 5-6 av norske anmeldere

God’s own country
Det er vår i Yorkshire. Den unge sauebonden Johnny Saxby jobber hardt og tar ut frustrasjonene med drikking og tilfeldig sex. Så er det tid for lamming, og inn kommer hyrede løsarbeidere fra Europa, blant dem den unge rumeneren Georghe. Møtet mellom de to mennene blir starten på et intenst forhold, som fører Johnny inn på en ny livsvei. Regissør Francis Lee knalldebuterte i 2017 med dette kritikerroste kjærlighetsdramaet, som har vunnet en lang rekke priser på filmfestivaler over hele verden. Filmen fikk terningkast 5-6 av norske anmeldere.

Hva vil folk si
Over 100.000 så dette sterke familiedramaet på kino i 2017, noe som gjør den til en av de største filmsuksessene i Norge i senere tid. Norsk-pakistanske Nisha lever et krevende dobbeltliv: Hjemme er hun en pliktoppfyllende datter, mens blant vennene er hun en vanlig norsk ungdom. Når faren tar henne på fersken med kjæresten kolliderer hennes to verdener brutalt. For å sette et eksempel bestemmer foreldrene seg for å kidnappe Nisha og plassere henne hos slektninger i Pakistan. Filmen fikk terningkast 4-6 av norske anmeldere.

Isle of dogs
Det farlige viruset hundeinfluensa har spredt seg utover millionbyen Megasaki City, og i et desperat forsøk på å få situasjonen under kontroll beordrer borgermester Kobayashi at alle hunder skal deporteres til Trash Island, en øy som også er byens søppelfylling. Dette nekter den korrupte borgermesterens fostersønn, 12-årige Atari, å godta. Da hans elskede vakthund Spots blir deportert drar Atari til Trash Island for å finne ham. Der får han hjelp at flere andre hunder som alle gjør opprør mot den urettferdige behandlingen. Filmen fikk terningkast 5 av norske anmeldere.

I, Tonya
Tonya Harding kom fra enkle kår i Portland med et mål for øyet – å bli verdens beste isdanser. Hun var den første amerikanske kvinnen som klarte å gjennomføre en trippel-aksel i en konkurranse, men på tross av hennes talent og overlegne ferdigheter kunne ikke skøyteverdenen godta hennes enkle bakgrunn og røffe stil. Denne dramakomedien skildrer den humpete veien mot toppen innen amerikansk isdans, hennes forbindelse til overfallet av rivalen Nancy Kerrigan og den brutale nedturen under den legendariske OL-finalen på Lillehammer. Filmen fikk terningkast 4-5 av norske anmeldere.

Lady Bird
Christine «Lady Bird» McPherson er 17 år og står på terskelen til voksenlivet. Hun er full av ambisjoner og pågangsmot, men omgivelsene står ikke alltid i forhold til forventningene. Lady Bird finner seg ikke helt til rette i hjembyen Sacramento, og drømmer om å gå på college i New York. Veien dit er dessverre full av hindringer; karakterene hennes er ikke de beste, og familiens økonomi er trang. På toppen av dette setter hennes omsorgsfulle, men viljesterke mor seg på bakbeina og forbyr henne å reise til New York. Det hele utvikler seg til en smertefull dragkamp mellom mor og datter, som begge nekter å anerkjenne hvor like de egentlig er. Filmen fikk terningkast 5 av norske anmeldere.

Lucky
Lucky er 90 år gammel, ungkar og inngrodd i sine vaner og holdninger. Da han en dag faller om hjemme og pådrar seg en hjernerystelse, innser han at hans bemerkelsesverdige gode helse er på hell. Dette fører den gamle ateisten inn i en eksistensiell krise, hvor han må konfrontere sine prioriteringer og livsfilosofi, for å finne en slags mening i det hele. Filmen har blitt hyllet av kritikerne og vunnet en rekke priser, og markerer med det en verdig avslutning på karrieren til den ikoniske karakterskuespilleren Harry Dean Stanton, som døde bare et halvt år etter filmens premiere.

Mens vi lever
Kritikerrost dansk drama regissert av debutanten Mehdi Avaz. Filmen er basert på virkelige hendelser og handler om fire mennesker hvis skjebner flettes inn i hverandre etter en fatal ulykke. Kristian er nyforelsket og klar til å starte et nytt liv sammen med Anne. Så oppsøkes han av Tommy som han ikke har sett på mange år, og han konfronteres med en fortid som han har gjort alt for å legge bak seg. Filmen har karakteren 7,6/10 på IMDb.

The Post
Dette historiske dramaet, regissert av Steven Spielberg, forteller historien om to viljesterke mennesker som risikerte alt for å få fram sannheten. I 1971 får journalister ved The Washington Post tilgang til lekkede CIA-dokumenter, som avslører hvordan regjeringen lyver for offentligheten om Vietnamkrigen. Det er dermed opp til den ferske aviseieren Katherine Graham og redaktør Ben Bradlee å gjøre det umulige valget: å vike for presidentens makt, eller å risikere hele bedriften i sannhetens tjeneste. «The Post» ble nominert til to Oscar i 2018, deriblant Beste Film, og fikk terningkast 4-6 av norske anmeldere.

Savnet
Dette russiske familiedramaet om en middelklassefamilie i full oppløsning vant juryprisen i Cannes 2017. Zhenja og Boris er midt i en opprivende skilsmisse. Stemningen mellom dem er hatefull, og begge ønsker å komme seg videre i livet så raskt som mulig. Midt i kryssilden står deres tolv år gamle sønn, Aljosha, men foreldrene har nok med sitt og enser ham ikke. Etter to dager borte fra skolen blir det oppdaget at Aljosha har forsvunnet. En leteaksjon blir iverksatt, men gutten er som sunket i jorden. Regissør Andrej Zvjagintsev er en av Russlands fremste auteurer, kjent for sterke drama som setter det postsovjetiske samfunnet under lupen. Filmen fikk terningkast 4-6 av norske anmeldere. 

The Shape of water
Vi befinner oss i USA på begynnelsen av 60-tallet, midt under den kalde krigens mest intense periode. Stumme Elisa Esposito er renholder på et hemmelig laboratorium drevet av myndighetene. Elisa lever alene, men har to gode venner i kollegaen Zelda og naboen Giles. Elisas beskjedne tilværelse endrer seg for alltid da den brutale offiseren Richard Strickland bringer et mystisk vesen til laboratoriet for eksperimenter. Monsteret i tanken viser seg å være en følsom og intelligent havmann, og det oppstår et nært forhold mellom Elisa og havmannen. Filmen vant fire priser ved Oscarutdelingen 2017, blant annet beste film og beste regi til Guillermo del Toro.

Wind River
Kritikerrost og prisvinnende samtidswestern om etterforskningen av mordet på en ung kvinne fra Arapahostammen i det isolerte reservatet Wind River Reservation i Wyoming. FBI sender den uerfarne etterforskeren Jane Banner, som må samarbeide med viltforvalteren Cory Lambert for å orientere seg i den ufremkommelige villmarken. Begge bærer med seg traumer fra fortiden som preger dem under etterforskningen. Det konfliktfylte forholdet mellom urbefolkningen og storsamfunnet legger dessuten ytterligere hindringer i veien for etterforskningen, men for Jane og Cory er det kun en ting som betyr noe: Rettferdighet for ofrene. Filmen fikk terningkast 4-5 av norske anmeldere.

Alle omtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Alle DVDene kan lånes på Halden bibliotek

Mine sider


ÅPNINGSTIDER

Åpningstider i dag:
Dag Åpen Stengt
Mandag 10:00 17:00
Tirsdag 10:00 15:00
Onsdag 10:00 15:00
Torsdag 10:00 17:00
Fredag 10:00 15:00
Lørdag 11:00 15:00
Søndag Stengt

Arrangementer

jun
18
tir
13:00 Få tilbakemelding på din CV og s...
Få tilbakemelding på din CV og s...
jun 18@13:00-15:00
Få tilbakemelding på din CV og søknad
18. juni kommer Karrieresenteret Østfold til Halden! Ta med CV og søknad, og utskrift av utlysningstekst, og møt dem utenfor Halden bibliotek. Her kan du få tilbakemelding på din CV og søknad av en karriereveileder–[...]

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close