Sci-fi/framtidssanfunn

Suzanne Collins: En ballade om sangfugler og slanger
Vi skal til Panem, 64 år før handlingen i «Dødslekene» begynner. I Capitol håper Coriolanus Snow at han vil få sjansen til heder og ære ved å bli mentor i de tiende Dødslekene. Familien hans lider, og de er avhengige av at Coriolanus klarer å utmanøvrere alle sine medstudenter så hans deltaker vinner. Han blir tildelt den laveste av de lave deltakerne, en jente fra distrikt 12. Hvert valg han tar for henne kan bli skjebnesvangert. Coriolanus begynner å føle noe for henne og må velge mellom å følge reglene og å overleve.

Thomas Enger: Enkebyen
Det skjuler seg en uhyggelig virkelighet bak navnet Enkebyen. Befolkningstallet på jorda er for høyt, og det er for lite mat og vann til at alle kan overleve. Derfor får ett medlem av hver familie muligheten til å ofre seg for at resten av familien skal få sjansen til et bedre liv. Etter en voldsom, uventet flom kommer Stella (16) og faren til Enkebyen. Ferden dit var strabasiøs gjennom utrygge områder. Men prøvelsene er på ingen måte over. I Enkebyen er en rekke kvinner og jenter forsvunnet, og noen av dem dukker opp drept med en J malt eller risset inn på kroppen. Det går raskt opp for Stella at hun er i livsfare, bare fordi hun er jente. Men ingen gjør noe i den gjennomregulerte byen. Ingen tør. For Stella blir det en kamp om å overleve. Det handler om å bli voksen, og om å finne noe å tro på. Om kjærlighet og om å gjøre vanskelige valg hun ikke aner konsekvensene av, før det er for sent.

Hasse Hope: Compis
Året er 2057, og fremtiden har innhentet Norge. Selskapet PrivatOil har laget verdens første 100 % menneskelignende robot, som skal selges til unge, ensomme mennesker som trenger en robotvenn. Men ting blir ikke helt som forventet. Det viser seg nemlig at roboten er tidenes største nerd, så nerd at ingen vil bli venn med den. Da forskerne innser at kulhet ikke kan programmeres, bestemmer de seg for at den må læres opp på gamlemåten. Derfor ender COMPis opp på Oslos kuleste skole sammen med skolens kuleste fyr. Roboten må lære seg å bli kul, og det kjapt. Dette er scifikomedie og fremtidsdrama, og en dystopi om vennskap og hva det egentlig vil si å være kul.

Veronica Roth: Dødsmerkene
På en planet der vold og hevn regjerer, i en galakse der skjebnen gjør at noen blir foretrukket, utvikler alle en gave, et talent som gir dem makt til å endre fremtiden. Kraften er unik og skal forme fremtiden. De fleste drar nytte av sin gave, men ikke Akos og Cyra. Gaven deres gjør de sårbare overfor andre som vil ha kontroll. Cyra er søsteren til den brutale tyrannen som styrer over Shotet-folket. Akos kommer fra den fredelige nasjonen Thuve, og han har en ubegrenset lojalitet til familien. Når Akos kastes inn i Cyras verden, er fiendtligheten mellom landene og familiene deres nærmest uoverkommelig. De to må bestemme seg for om de skal hjelpe eller ødelegge hverandre for å overleve.

Neil Shusterman: Ljå
Etter at alle avgjørelser på jorda ble overlatt til det velvillige dataprogrammet Thunderhead har alle menneskenes feil blitt rettet opp i. Det finnes ikke lenger forurensing, alvorlig kriminalitet, depresjon, og smerte – og det finnes ikke lenger død. Men når menneskene kan leve evig, er det ett eneste problem som gjenstår: overbefolkning. Av den grunn har det blitt opprettet en organisasjon, Ljåene, hvis eneste formål er å drepe. Ungdommene Citra og Rowan blir motvillig involvert med Faraday, som ser at de oppfyller det viktigste kriteriet for å bli en Ljå, en enorm motvilje mot å drepe. Men Ljåenes organisasjon er i ferd med å slå sprekker, og Citra og Rowan blir dratt inn i et dramatisk komplott hvor en av dem må ende opp med å drepe den andre.