#leseutfordring april

 

Arnaldur Indriðason: Myren
Islandske Arnaldur Indridason har fått den nordiske krimprisen Glassnøkkelen to år på rad. Dette er hans første roman oversatt til norsk. Boken er den første i en serie med politifolkene Erlendur og Sigurdur Oli i hovedrollene. I bydelen Myren finner to nabounger en eldre mann myrdet. Festet på ham finner de en håndskrevet lapp: «Jeg er ham». Et ledemotiv gjennom boken er familie, og det bygger opp til en spennende etterforskning av et mord som har røtter i fortiden.

Heine Bakkeid: Jeg skal savne deg i morgen
Tidligere avhørsleder Thorkild Aske har nettopp sluppet ut av fengsel. Han overtales til å reise til et nedlagt fyr i Nord-Norge, der en ung mann har sporløst forsvunnet. Snart forstår Aske at han er langt fra alene på den forblåste fyrholmen. Heine T. Bakkeid har skrevet flere spenningsbøker for ungdom, og romanen «Uten puls».

Alan Bradley: Det søte i bunnen av kaken
Flavia de Luce er 11 år gammel, iskald, lynskarp og fryktløs. Hun besitter en formuleringsevne som Charles Dickens og har madame Curies kjemikunnskaper. Fra pikerommet i den falleferdige herregården på den engelske landsbygda – hvor hun bor sammen med en far hun forguder og to søstre hun avskyr – bruker Flavia dagene på å gjennomskue de voksnes hemmeligheter. Dette er den første av seks planlagte bøker om denne uvanlige krimhelten, som allerede er en internasjonal suksess. Forlaget varsler om at kombinasjonen sitronkake, frimerker, småfugler og kjemisett aldri har vært skumlere enn dette.

       

Christoffer Carlsson

Den usynlige mannen fra Salem
En ung kvinne blir funnet skutt i et herberge for hjemløse i Stockholm. I etasjen over bor den suspenderte politimannen Leo Junker. Han våkner av sirene og går ned for å se hva som skjer. Junker blir blandet inn i saken, og skjønner etter hvert at dagens hendelser henger sammen med det som skjedde tjue år tidligere. Under oppveksten i Salem traff Leo et søskenpar som kom til å følge ham for alltid. John og Leo ble venner, Leo og Julie ble noe mer. Dette er den tredje boken på norsk av den svenske forfatteren Christoffer Carlsson, og den første i en planlagt serie om Leo Junker.

Den fallende detektiven
Sosiologen Markus Heber blir funnet drept i en bakgård. Hans notater tyder på en kommende politisk attentat, men hvem skulle myrdes? Av hvem? Da det utenkelige inntreffer raser det et voldsomt uvær. Midt i stormen befinner Leo Junker og hans kollega seg. Det vet ikke at de beveger seg rett mot gjerningsmannen. Dette er andre bind i den prisbelønte Leo Junker-trilogien.

Ann Cleeves: Svart som ravnen
Catherine Ross blir funnet kvalt i snøen av en forbipasserende rett etter nyttår. Den lokale einstøingen Magnus Tait blir mistenkt for å stå bak drapet, og mistanken blir sterkere når det kommer frem at Catherine og en venninne var hjemme hos ham noen dager før drapet. Politiinspektør Perez tviler likevel på dette. Fordi han lar alle muligheter stå åpne blir han raskt dratt inn i et nett av løgner og hemmeligheter som ikke gjør saken noe enklere å løse. Romanen fikk The 2006 Duncan Lawrie Dagger for årets beste kriminalroman.

Harlan Coben: Seks år
Seks år har gått siden Jake Fisher så kvinnen han elsket gifte seg med en annen mann. Seks år hvor han har kastet seg inn i arbeidet og gjort karriere på universitetet for å glemme. Seks år hvor han har vært plaget av mareritt om Natalie og hennes nye liv med ektemannen Todd. Så leser han Todds nekrolog i avisen og klarer ikke å holde seg borte fra begravelsen. Han håper å få et glimt av Natalie, men den sørgende enken viser seg å være en annen kvinne som hevder å ha vært gift med Todd i over ti år. Jack oppsøker gamle venner, men ingen husker Jack og ingen har sett Natalie på mange år. Hvorfor knuste hun hjertet hans, og hvorfor løy hun – om alt?

Torkil Damhaug : Glasshjerte
«Glasshjerte» er et sterkt portrett av to familier som blir rammet av en tragedie. Robin og Mikkel er brødre. Robin blir vitne til det grusomme som skjer med kusinen Amina, og klarer ikke å hjelpe henne. Etterpå er han ute av stand til å uttrykke hva han har sett. Mens broren Mikkel vet noe han ikke vil fortelle til noen. Vi møter også en tidligere advokat som nylig er sluppet ut etter en lang fengselsstraff for mordet på en prostituert. Han hevder å ikke huske hva som skjedde den natten, men har sonet straffen. Nå er han tilbake, men kan ikke lenger jobbe som advokat. Han blir hyret inn som privat etterforsker av advokatfirmaet som har i oppgave å forsvare en av de involverte. Jobben vekker livsgnisten i ham igjen, og får ham til å begynne å grave i omstendighetene omkring sin egen sak.

Kerstin Ekman: Hendelser ved vann
Ekmans roman «Hendelser ved vann» mottok Nordisk Råds Litteraturpris i 1994. En St. Hanskveld tidlig i 70-årene ankommer lærerinnen Annie Raft bygden Svartvattnet i Nord-Sverige. Hun er på vei til et kollektiv oppe i fjellene for å bo sammen med kjæresten Dan. På en myrlendt plass i skogen støter Annie på et telt med to drepte unge mennesker. Først 18 år senere blir mordet oppklart. Omkring denne kriminalgåten har forfatteren bygget opp en fortelling der hun trekker inn mytiske elementer, psykologi og skarp samfunnsanalyse.

Jerker Eriksson: Kråkejenta
Psykoterapeut Sofia Zetterlund arbeider med to klienter: en barnesoldat fra Sierra Leone ved navn Samuel Bay og den middelaldrende Victoria Bergman som har tvangstanker etter en vanskelig barndom. De to svært forskjellige menneksene viser begge tegn på personlighetsforstyrrelser. Da en ung gutt av utenlandsk opprinnelse blir funnet død i et buskas sentralt i Stockholm, finner politiet ingen spor etter hans fortid. Ingen har meldt ham savnet. Politietterforskeren Jeanette Kihlberg stilles overfor det samme spørsmålet som terapeuten: Hvor mye lidelse kan man tilføre en annen person før man selv slutter å være menneske? Dette er det første bindet i en planlagt trilogi med undertittelen «Victoria Bergmans svakhet». Boken tar oss inn i et univers med psykologiske fenomener, kompliserte mennesker og bisarre hendelser, ifølge forlaget.

Fortsetter i:
Hungerilden
Pythias anvisninger

Galbraith, Robert: Når gjøken galer
Når en modell faller i døden fra en snødekt balkong i Mayfair, antas det at hun har begått selvmord. Men broren hennes er ikke overbevist, og ber privatetterforsker Cormoran Strike ta en nærmere titt på saken. Strike er krigsveteran og sliter med senskader, både fysisk og psykisk. Livet hans er et komplett kaos, men denne saken gir han en sårt tiltrengt økonomisk livline. Men det skal vise seg at jo mer Strike dykker ned i modellens komplekse og mørke verden, desto mer utsetter han seg selv for stor fare. Dette er den første kriminalromanen fra suksessforfatteren JK Rowling. Hun skriver under pseudonymet Robert Galbraith.

John Hart: Ved elven
Adam Chase vender tilbake til sin barndoms by fem år etter at han ble frikjent for drap. I North Carolina møter Adam likevel mistanke om at han var skyldig i forbrytelsen. Han forsøker å gjenoppta kontakten med familie og venner, men kort tid etter hjemkomsten blir han antastet og banket opp. Da nye lik begynner å dukke opp, vender hele byen seg mot Adam, som gradvis oppdager at mennesker han har kjent hele livet bærer på uhyggelige hemmeligheter. I USA regnes forfatteren som en av sin generasjons mest spennende krimforfattere.

Annette Haaland: Pastor Viveka og giftmordene
Frikirkepastoren og firebarnsmoren Viveka begynner å bli skikkelig lei av å ofre seg for andre. Oftere og oftere stikker hun av til sin hemmelige kolonihytte. I tillegg har hun begynt å bruke t-skjorter under prestekjolen, med trykk som «Legaliser dødshjelp» og «Slutt å mase»! Så blir en av damene i kirkekaffe-komiteen funnet død, og uroen brer seg i nabolaget. 

Les også bok nummer to om Pastor Viveka: Pastor Viveka og hundreårsjubileet

Peter James: Ønsker deg død
Når 29 år gamle Red Westwood møter den kjekke, sjarmerende og rike Bryce Laurent via en datingside, blir de umiddelbart tiltrukket av hverandre. Men etter hvert som kjærligheten blomstrer, dukker det opp mørke sider ved mannen hun har truffet. Alt han har fortalt om seg selv viser seg å være løgn, og det hele utvikler seg til et mareritt. Til slutt må hun få beskyttelse av politiet for å holde han vekk. Men Bryce er besatt av henne. Og dersom han ikke kan få henne, så skal ingen andre få henne heller… 

Ingar Johnsrud: Wienerbrorskapet
Politietterforsker Fredrik Beier sliter med angst og selvbebreidelse etter at hans yngste barn døde. Kona har forlatt ham og forholdet til tenåringsbarna har raknet. Så forsvinner den unge og vakre men religiøst forvirrede datteren til en ledende KrF-politiker. Hun var medlem av sekten Guds Lys og levde på en isolert gård. Men når politiet ankommer er stedet forlatt, og i et avansert underjordisk laboratorium finner de et lik. Laboratoriet viser seg å ha forgreininger tilbake til annen verdenskrig og et internasjonalt brorskap av naziforskere. Sammen med den unge PST-etterforskeren Kafa Iqbal står Fredrik Beier overfor en kriminalsak som vokser til en storpolitisk thriller. Dette er første bok i en planlagt trilogi.

Fortsetter i:
Kalypso
Korset

 

Larsson, Åsa: Solstorm
Et brutalt drap i vinterkalde Kiruna bringer for dagen uoppgjorte synder. Menighetens åndelige leder, Viktor Strandgård, blir brutalt myrdet midt i altergangen i Kraftkildens kirke. Morgenen etter får advokaten Rebecka Martinsson en uventet telefon. Hun vokste opp i Kiruna, og kjente Viktor. Det er søsteren hans, Sanna, som ber om hjelp. Hun føler seg mistenkt for drapet, og er i tillegg redd for at noen vil ta fra henne barna. Motvillig reiser Rebecka tilbake til barndomsbyen, og snart jages hun både av sin egen fortid og av krefter som ønsker å bringe henne til taushet. Dette er Åsa Larssons første roman.

Ian McEwan: Nøtteskall
Trudy har vært utro mot sin ektemann John. Mens han desperat prøver å vinne sin kone tilbake, tilbringer hun dagene i ektesenga med hans bror Claude. Sammen har de to lagt en plan for å bli kvitt John en gang for alle. Men det de ikke vet er at det finnes et vitne til komplottet deres – det snart ni måneder gamle fosteret i Trudys mage. «Nøtteskall» er en klassisk beretning om drap og bedrag fra prisbelønnede Ian McEwan.

Pierre Lemaitre: Brudekjolen
Den siste tiden har Sophie hatt en ubehagelig følelse av å miste hukommelsen. Samtidig forfølges hun av noe hun ikke makter å sette ord på, og av bilder fra fortida som hun ikke glemmer. En morgen våkner hun og oppdager at den lille gutten hun skulle passe er død. Sophie har ingen erindring om hva som har skjedd. Men én ting er hun sikker på: Samme hva sannheten er, kommer hun aldri til å bli trodd med den bakgrunnen hun har. Den eneste utveien hun har er å stikke av og leve under ny identitet. Et nytt liv, med en mann hun har møtt på nettet. Men det viser seg at det er flere enn Sophie som bærer på hemmeligheter.

Donna Leon : Farlig påvirkning
Jordene ved foten av de italienske Dolomittene har ligget brakk i mange år. En ny eier ønsker å pusse opp bygningene og drive jorda igjen. Under pløyingen dukker restene av et lik opp, og det er tydelig at et villdyr har forsynt seg av det. Politiet sender Guido Brunetti for å finne ut hva som har skjedd, og sporene fører til den italienske adelen og en velstående familie som sørger over en bortført sønn.

Andre bøker vi har av Donna Leon:
Gode forbindelser (2003)
Hellig død (2005)
Opprørt sjø (2010)
Den sterkestes rett (2011)

Peter May: Ualminnelige mennesker
Første bok i Peter Mays serie «Enzo-filene». Jacques Gaillard, en velrennomert lærer, forsvinner uten spor i en kirke i Paris. Ti år senere lander saken i fanget på Enzo Macleod, tidligere kriminaltekniker, nå professor i biologi. Enzo har inngått et veddemål om å løse sju av Frankrikes mest notoriske, uoppklarte mordsaker, og å tape er ikke noe alternativ. Han tiltar etterforskningen og forstår snarlig at sporene han finner i katakombene under Paris, er lagt ut som åte. Morderen som Enzo leter etter, har nemlig pekt ham ut som sitt neste offer.

Anders de la Motte: Høstdåd
Fem barndomsvenner er på telttur ved en badeplass. De feirer at de er ferdige med videregående skole, og at voksenlivet ligger foran dem. Stemningen er høy, men også vemodig. Kvelden innebærer et farvel med ungdomstiden og med hverandre. Neste morgen flyter en død kropp i vannet. Politiet konkluderer med at det har skjedde en tragisk ulykke, men ikke alle er overbevist om det.

Niklas Natt och Dag: 1793
Den sengustavianske perioden er en yndet tid i svensk historieskrivning, men ikke alt var bedre før. Eksempelvis begynner denne historien da et arm- og benløst lik blir oppdages i søppelinnsjøen Fatburen i Sødermalm, der Stockholms befolkning kaster sitt avfall. I denne historiske krimromanen rulles mordgåten opp gjennom øynene til fire ulike fortellere. Blant annet den aldrende Cecil Winge, som trosser sin skrantende helse for å gjengjelde en gammel tjeneste og sier ja til å bistå Stockholmspolitiet. Fortellingen veksler hurtig fra borgerlig pomp og prakt til nedrig lidelse, i et Sverige ved terskelen til et moderne samfunn. Dette er forfatterens debut. Og ja – hans ekte navn. Romanen ble nominert til Årets bok da den utkom i Sverige.

Marit Reiersgård: Paradisbakken
For 25 år siden ble Camilla Carlsen funnet drept ved stien i det lille skogområdet Paradisbakken. Saken ble aldri oppklart. I håp om at nye øyne og nye metoder skal finne løsning på saken, gjennomgår Drammenspolitiet saken på nytt. Camillas tre bestevenninner blir kalt inn til nye avhør. Etter avhørene møtes de over mer enn ett glass vin for å diskutere opplevelsen og minnene. I baren kaster en mann lange blikk mot en av de tre venninnene, May. Når May går ut for å ta en røyk, følger mannen etter. Dagen etter blir hun funnet kvalt i et butikkvindu. Liket er plassert på en måte som forteller at drapsmannen ønsker å sende en beskjed. Politietterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen blir satt på saken, og må forfølge både begravde og ferske spor. 

Ane Riel: Harpiks
Det skorter ikke på kjærlighet i familien Haarder, som lever et fredelig liv på en liten øy som heter Hovedet. Men hva gjør en følsom person som gjentatte ganger mister og til slutt ikke orker å miste mer? Kanskje flykter man fra alt. Eller kanskje velger man å slå ihjel moren sin. Å melde sin datter død. Å la sin kone miste livet. Og hva gjør et elsket barn som vokser opp i en verden hvor godt er ondt, rett er galt, mørket er lys og de døde er i live? Et barn som ikke kan fortelle noe, ikke snakke med noen. «Harpiks» er en fortelling om kjærlighet, lojalitet, frykten for å miste, paranoia og utilsiktet grusomhet. Boka ble i 2013 kåret til årets beste danske krim/spenningsdebut av Det Danske Kriminalakademi.

Emelie Schepp: Pappas gutt
En seks år gammel gutt ringer faren sin og forteller at noen har tatt seg inn i huset deres, og da faren kommer hjem er han forsvunnet. Statsadvokat Jana Berzelius leder etterforskningen. Snart innser hun at guttens liv er i fare, og at det haster med å finne ham. Samtidig forlanger den hensynsløse Danilo Peña at hun skal besøke ham i fengselet, og Jana kastes inn i et farlig spill hun ikke vet rekkevidden av. Dette er fjerde bok med Jana Berzelius i hovedrollen. 

Les også de tre første om Jana Berzelius:
1. Merket for livet
2. Hvite spor
3. Skjult agenda

Jacqueline Winspear: Maisie Dobbs
Maisie Dobbs er en ung, modig privatetterforsker i 1930-tallets London, som løser sine oppdrag med klokskap og medmenneskelig varme. Vi møter henne idet hun akkurat har åpnet sitt eget etterforskningsbyrå. Hennes første oppdrag blir å hjelpe en mann som mistenker sin kone for utroskap. Han ber Maisie finne ut hva som foregår. Samtidig dør en krigsveteran, like etter at han har testamentert hele formuen sin til et hjem for krigsskadde unge menn. De to sakene henger sammen, men hvordan?

Yrsa Sigurdardóttir: Jeg vet hvem du er
En serie uforklarlige dødsfall skal etterforskes i Isafjördur, og psykiateren Freyja engasjerer seg. Det dukker snart opp spor til ulike forbrytelser som ble begått for lenge siden. Hvilke mørke krefter er blitt vekket til live? Og er det en forbindelse mellom det som skjer i småbyen og de dramatiske hendelsene med de tre unge menneskene i fiskeværet? Freyr sørger fortsatt over sin lille sønns forsvinning, en sak som aldri ble oppklart. Han har en nagende fornemmelse av at sønnen fortsatt er i live… Dette er ifølge forlaget forfatterens beste spenningsroman så langt.

Alle bokomtalene er utarbeidet av Biblioteksentralen.
Alle bøkene kan lånes på Halden bibliotek. 

Mine sider


ÅPNINGSTIDER

Åpningstider i dag:
Dag Åpen Stengt
Mandag 11:30 17:00
Tirsdag 11:30 15:00
Onsdag 11:30 15:00
Torsdag 11:30 17:00
Fredag 11:30 15:00
Lørdag Stengt
Søndag Stengt

Arrangementer

Det er ingen kommende hendelser.

Ved å fortsette å bruke denne siden, samtykker du i vår bruk av cookies Mer informasjon

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close